снимка на жена с красива коса1.Сресване на косата

 

Мит: Ако правите по 100 сресвания на ден ще заздравите косата си и ще й придадете повече блясък.

 

Истина: Прекаленото ресане на косата може да доведе до накъсването й. Сресвайте косата си внимателно без да прекалявате.

 

2.Подстригване на косата

 

Мит: Редовното подстригване  ще накара косата Ви да расте по-бързо.

 

Истина: Редовното подстригване е важно за да поддържате косата си здрава и с добър вид, но то няма отношение към скоростта на растеж на косата.

 

3.Цъфналите краища могат да се махнат

 

Мит:  Цъфналите краища могат да се махнат без подстригване.

 

Истина: Няма продукт, който да премахне цъфналите краища. На пазара се предлагат продукти, които могат да намалят вероятността за поява на нови цъфтежи, но не и да премахнат вече появилите се такива. Единственото решение е те да бъдат отрязани. Ако не се отрежат цъфтежите стават все повече и се разпространяваъ все по-нагоре. Затова е важно редовно да подстригвате косата си.

 

4.Мазна коса и балсам за коса

 

Мит: Ако имате мазна коса не трябва да използвате балсам за коса.

 

Истина: Лесно омазняващият се скалп може да създаде много дискомфорт. Правилното поддържане на косата може да намали омазняването. Използването на балсам за коса влиза в правилната поддръжка на косата. Използвайте почистващ шампоан и балсам за коса с лека текстура за да не утежнява излишно косъма. Имайте предвид, че балсамът за коса се нанася само на 2/3 по дължината на косата, като избягвате нанасянето на корените.

 

5.Митът за пърхота

 

Мит: Щом имате пърхот, значи имате сух скалп.

 

Истина: Всъщност пърхотът се получава в резултат на омазняващ се скалп. Снежинките, които се образуват в косата Ви се дължат на бактерия наречена Malassezia, която по принцип обитава влажна среда. Пърхотът може да се дължи също така и на външен причинител, който има контакт със скалпа Ви и го дразни. Такива дразнения се получават при използването на продукти за коса, съдържащи парабени, сулфати, фталати, петролатум и др.

 

6.Пяната в шампоана

 

Мит: Колкото повече пяна образува шампоана Ви, толкова по-чиста ще е косата Ви.

Истина: Пяната в шампоана се получава от повърхностно активните вещества, които се съдържат в шампоана. Тези съставки, обаче често са с химичен произход и предизвикват раздразнения по скалпа. Натуралните шампоани не образуват толкова много пяна, но са достатъчно ефективни за да почистят косата без да дразнят скалпа.

 

7.Използването на бира

 

Мит: Изплакването на косата с бира укрепва косъма и придава блясък на косата.

 

Истина: Съдържанието на бирата подхранва косата, но алкохолът в нея дехидратира скалпа, така че полезното действие се губи. Затова по-добре изберете други подхранващи продукти за косата си.

 

8.Сменяването на шампоани

 

Мит: Редуването на различни шампоани е полезно за косата.

 

Истина: Това не е нито мит, нито истина. Ако чувствате косата си добре използвайки един шампан, просто продължете да го използвате. Косата Ви няма да привикне към него.

 

9.Отскубването на побелял косъм

 

Мит: Отскубването на побелял косъм ще доведе до порастването на повече бели коси.

 

Истина: Както при кола маска, така и при косата, отскубването на един косъм няма да доведе до порастването на два. По-скоро ще си причините болка и ще си направите белег, така че по-добре оставете белите коси намира.

 

10.Косопадът

 

Мит: Косопадът се появява само при напредване на възрастта.

 

Истина: Съществуват редица фактори, които причиняват косопад и изтъняване на косата. Най-вече това са хормоните. Друга често срещана причина е генетичната предразположеност. Това са виновниците за косопада в 95% от случаите при мъже и жени. Дори и да нямате генетична предразположеност или хормонални смущения косопадът и изтъняването могат да се получат в следствие на прекомерното третиране на косата с боя, маши, лакове и т.н. Така че полагайте повече грижи за косата си и тя ще Ви се отблагодари с красота и блясък. 

 

Източник: therighthairstyles.com