Чудили ли сте се някога дали в природата съществува някаква магическа съставка, която да обърне процеса на стареене? Дали признаците на състаряване ви тревожат, дали се опитвате да се върнете към младежкото си излъчване? Дали опитвате всички препарати в магазините за козметика, които казват, че могат да изгладят бръчките?

 

За тези въпроси има отговор и това е мощта на зеления чай.снимка на зелен чай

 

Японците са известни с дълголетието си, като много от тях дори достигат до 100 години. Като знаем този факт не е случайно и съвпадението, че те са на първо място в света по консумация на зелен чай.

 

Как става остаряването?

 

Според  теорията за свободните радикали остаряването се получава като последствие на химични реакции вътре в клетките. Като част от тези реакции се отделят токсини, наречени свободни радикали. Това е причината за състаряването. Тези молекули свободни радикали увреждат здравите клетки като намаляват притока на кислород и намаляват нивата на колагена, който играе съществена роля за запазване на еластичността на кожата.

 

Колкото е по-голям броя на тези увреждащи радикали, толкова по-бързо ще остареем. Също така броя на радикалите определя и силата на въздействие на други токсини като UV-лъчи, тютюнопушене, алкохол и т.н., дори и начина ни на живот и хранителните ни навици.

 

Изследване на китайски учени доказва, че мъжете които консумират зелен чай, остаряват много по-бавно спрямо тези, които не го употребяват. Изследователите вярват, че антиоксидантите в зеления чай са причината за този феномен.

 

Зеления чай помага при борбата ревматични болки и остеопороза, защото съдържа мощни флавоноиди, които редуцират намялването на колаген в хрущялите. Зеленият чай е и много добър антиоксидантен хидратант, защото може да почисти кожата и да я направи блестяща и сияеща.

 

Какво може да се направи за да се забави процеса на стареене?

 

Зеленият чай съдържа най-високи нива на катехини и полифеноли, които помагат при унищоженито на свободните радикали и възвръщат младежкия вид. Също така има и най-високи нива на олигомерни проантоцианидини, за които се знае, че ако бъдат приемани намаляват стареенето.

 

Очевидно е, че при намаляване на броя на свободните радикали, процеса на стареене се забавя. Сега, когато знаете, че анти-ейджинг и антиоксиданти вървят ръка за ръка и са почти синоними, можете спокойно да прибягвате по-често към чашката със зелен чай.

 

Източник: http://www.stylecraze.com