Най-напред зеленчуците и плодовете трябва да заемат половината от всяка чиния, благодарение на тяхното изобилие от витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Яденето на разнообразни зеленчуци и плодове е също много важно за набавянето на различни полезни вещества.

 

На второ място, протеините стимулират растежа на децата и трябва да заемат една четвърт от всяко ядене. Препоръчват се протеини като яйца, ядки, бобени растения, риба и пилешко месо.

 

Не забравяйте и пълнозърнестите храни, които набавят енергия. Препоръчва се една четвърт от яденето да представляват пълнозърнести храни като пълнозърнест хляб, овесени ядки, киноа или ечемик.

 

Децата трябва да си набавят калций, който се съдържа в най-голямо количество в млечните продукти, за изграждане на костите.

 

На последно място подрастващите деца се нуждаят от здравословни мазнини, съдържащи мононаситени мазнини или омега-3, които са изключително полезни за здравето на сърцето и мозъка.

 

Кои са най-добрите храни, покриващи тези категории? Ето 9 храни, които да добавите към здравословния режим за хранене на децата:

 

  1. ЯГОДИ

Ягодите са богати на Витамин С, антиоксидант, който помага за лекуване на рани и защитава венците. Освен това той спомага за абсорбирането на желязото и играе важна роля при образуването на колаген – изграждащата структура на тялото.

 

  1. КАРФИОЛ

Карфиолът е прекрасен източник на Витамин К, който помага за спиране на кървенето. Карфиолът е част от семейството на кръстоцветните зеленчуци, които притежават противоракови свойства.

 

  1. СЛАДЪК КАРТОФ

Сладкият картоф е ценен източник на бета-каротин, който е предшественикът на Витамин А. Витамин А е важен за имунитета, зрението и здравето на кожата.

 

  1. ЯЙЦА

Изследванията сочат, че децата, консумиращи висококачествена закуска, постигат по-добри резултати в училище. Яйцата са прекрасен пример за висококачествен пълен протеин.

 

  1. БАДЕМИ

Бадемите съдържат мононаситени мазнини (полезните мазнини). Те са добър източник на Витамин Е, протеини и фибри. Изледнията показват, че консумирането на фибри може да предпази от различни болести като затлъстяване при децата и други.

 

Добавяйте бадеми към салата, кисело мляко или овесени ядки. Ако детето Ви е алергично към дървесни ядки, опитайте слънчогледови семки.

 

  1. НАХУТ

Нахутът е важен източник на протеини, фибри, желязо и полезни мазнини.

 

  1. АВОКАДО

Мононаситените мазнини в авокадото са полезни за здравето на сърцето. Децата обичат да ядат авокадо, намазано на филия, или под формата на гуакамоле.

 

  1. ОВЕСЕНИ ЯДКИ

Овесените ядки зареждат децата с енергия. Те съдържат фибри, които помагат на децата да се чувстват сити за по-дълго и регулират нивата на холестерол и кръвна захар. Изследванията сочат, че при децата, които ядат овесени ядки, има по-малка вероятност от затлъстяване.

 

  1. КИСЕЛО МЛЯКО

Киселото мляко е превъзходен източник на калций и протеин. Калцият е важен за здравите кости и може да помогне на децата да пораснат по-високи.

 

Източник: mindbodygreen.com