Красива коса, златист загар, гладка и свежа кожа – с това най-често свързваме любимия ни сезон, а именно - лятото. Въпреки че това е периодът в годината, в който се очаква да изглеждаме и да се чувстваме най-добре, всъщност тогава срещаме най-много изпитания за да запазим красотата си в най-доброто й състояние. Обратната страна на монетата са изгорялата кожа, раздразнения и пъпки, така нежеланото изпотяване и много други. И колкото и да ни се иска да не се сблъскваме с тези досадни проблеми, те често се появяват в най-неудобния момент. Но разбира се ние няма да се дадем без бой. Приготвили сме ви един наръчник с най-честите трудности, които срещаме през лятото в грижата за добрия външен вид и техните бързи решения.

 

Слънцето грее, държите маргарита в ръка и тогава забелязвате, че по кожата ви са се появили зачервени петна като от изгаряне, които не изчезват. Има една добра и една лоша новина. Добрата новина е, че тези червени петна може да не са от слънчево изгаряне. Лошата новина? Това може да е състояние наречено „дерматита на маргарита“. Медицинският термин на дерматита на маргарита е фитофотодерматит. Получава се когато кожата е изложена на пряка ултравиолетова радиация от слънчевата светлина, докато върху нейната повърхност има фотосензитивни смеси (съставки, които увеличават чувствителността към слънцето) и така се причинява фототоксична възбудителна реакция. Като пример - цитрусовите киселини са такива фотосензитивни смеси водещи до такъв вид раздразнение.

 

Разбира се, като всеки проблем с кожата, най-доброто решение е превенцията, за да може да се избегне евентуално раздразнение. Уверете се, че използвате достатъчно слънцезащитен крем или спрей и мийте ръцете веднага след като сте  имали физически контакт с цитрусови плодове. Ако вече имате червени петна, решението е прилагане на хидрокортизон. След като раздразнението е преминало е възможно да останат петна, които могат да бъдат третирани с изсветляващи кремове обогатени с витамин C или К.