Всеизвестен факт е полезното действие на витамин С върху целия човешки организъм. Той е жизнено важен за нормалното функциониране на тялото, тъй като участва в развитието на органите и тъканите. Но  нашите тела не могат да синтезират самостоятелно витамин С, затова е необходимо набавянето му чрез външни източници. Участието му в формирането на еластин го прави незаминим не само като хранителна добавка, но и като ежедневна грижа за кожата. Ето някои от най-големите ползи от ползването на витамин С в грижата за кожата.

 

снимка на витамин C

  1. Има антиоксидантна защита

 

Витамин С предпазва кожата от свободните радикали, на които кожата е подложена при замърсена околна среда, цигарен дим  и излагане на слънце. Антиоксидантите във витамин С предпазва кожата от ултравиолетовата светлина и така я предпазват от вредното влияние на слънцето.  Освен това той помага и при слънчеви изгаряния.

 

  1. Стимулира производството на колаген

 

Витамин С е част от необходимите компоненти за производството на хидроксипролин и хидроксилизин, които от своя страна участват в производството на колаген. Това свойство на витамин С стяга и тонизира кожата. Колагенът е незаменима съставна част от кожата и когато се синтезира достатъчно от него, кожата изглежда млада и здрава. Това прави витамин С незаменим в грижата за кожата.

 

  1. Заздравява рани

 

Тялото използва витамин С за да поднови увредената тъкан и така лекува нараняванията по-бързо. Рани, които заздравяват бавно са знак за недостиг на витамин С. Той поддържа еластичността на кожата и помага за възстановяването на белези и петна.

 

  1. Предпазва от пигментация на кожата

 

Витамин С предпазва ДНК от фотохимични реакции, които могат да доведат  до тумори, пигментация на кожата и дори рак. Той също потиска производството на Пиримидиновите димери, които са основните причинители на меланома при хората.

 

  1. Подобрява текстурата на кожата

 

Колагенът също участва в структурата на кръвоносните съдове. Тънките кръвоносни съдове под кожата съхраняват кислород и хранителни вещества, които от своя страна поддържат кожата здрава. Недостигът на хранителни вещества прави кожата груба и суха. Кремовете, които съдържат витамин С допринасят за добрия вид и текстура на кожата.

Витамин С стимулира образуването на еластин, който уплътнява, предпазва и лекува клетките на кожата.

 

 

Можем да обобщим, че витамин С е необходим не само за организма като цяло, но и за кожата. Стандартната му форма, обаче, го прави нестабилен и  той лесно се изпарява от козметичните продукти. Затова учените са създали производна на витамин С съставка – Естер витамин С. Към момента тя е една от най-стабилните форми на витамин С, като тя действа на дълбоко подклетъчно ниво и се запазва стабилна много по-дълго.  Затова за да се възползвате от всички преимущества на витамин С за кожата избирайте продукти, съдържащи Естер витамин С.

 

Източник: www.stylecraze.com