снимка на UVA и UVB лъчиUVA (aging) са състаряващите лъчи. 

 

UVA радиацията прониква дълбоко под повърхността на кожата и допринася за дългосрочните вреди на клетките, включително състаряване и рак на кожата. UVA лъчите преминават през стъкло, затова е изключително важно да се предпазвате дори когато шофирате или работите в слънчеви помещения.

 

UVB (burning) са изгарящите лъчи. 

 

UVB радиацията предизвиква изгаряне и по този начин предупреждава тялото, че е било изложено на слънце прекалено дълго. Тя е най-силна между 10 часа сутринта и 4 часа следобед. Тази радиация не може да премине през стъкло и не прониква толкова дълбоко в кожата, но е достатъчна да предизвика появата на свободни радикали.

 

В дългосрочен план UVA защитата е по-важна за поддържане на кожата. Тенът може да избледнее, но вредите от излагането на UVA лъчи траят цял живот. Затова е необходимо всеки ден да си осигуряваме адекватна UVA и UVB защита.

 

За да избирате слънцезащитни продукти, които предпазват едновременно от UVA и UVB лъчите проверете описанието на опаковката. Може да пише с думи, че има защита от UVA и UVB лъчи (на английски "broad spectrum") или инициалите UVA да бъдат оградени в кръг. Европейските производители използват инициалите оградени в кръг за да гарантират, че продуктът защитаеа от UVA лъчите с поне 1/3 от размера на слънцезащитния фактор (SPF). Така че имайте предвид, че размерът слънцезащита SPF се означава само за UVB лъчите, а за UVA лъчите трябва допълнително да е упоменато или инициалите да са оградени в кръг.