Вашият слънцезащитен продукт трябва да Ви предпазва и от UVA лъчитеснимка на нанасяне на слънцезащитен спрей

 

Много слънцезащитни продукти осигуряват защита само от UVB лъчите, тъй като те са отговорни за изгарянето. Но UVA лъчите крият повече опасности (прочетете по-подробно тук). Те не изгарят кожата, а минават директно през нея (както и през стъкло), където нанасят разрушителното си действие дълбоко в дермата. Там те нарушават производството на еластин, колаген и кожните клетки. Затова се получават лунички и бръчки по кожата. Затова следващият път гледайте етикетите, когато си купувате слънцезащитен продукт.

 

Слънцезащитен фактор над 50 е подвеждащ

 

Д-р Соня Лондер (старши анализатор на EWG), както и много други нейни колеги, са категорични, че слънцезащитен фактор над 50 не осигурява по-добра защита от слънцето. Имайте предвид, че не съществува слънцезащитен продукт, който защитава от слънцето на 100%. Затова за добра защита от слънцето се счита слънцезащитен фактор над SPF 30.

 

Хидратиращите кремове със слънцезащита обикновено имат по-слаба защита

 

Според д-р Лондер SPF защитата в ежедневните кремове не продължава цял ден, така че си осигурете истински слънцезащитен крем, ако ще стоите на слънце продължително време. 


снимка на нанасяне на слънцезащитен крем на дете

Често срещано погрешно схващане е, че използването само на слънцезащитен крем предпазва от рак на кожата. Това обаче не е достатъчно. Според д-р Лондер няма доказателства за това, а и случаите с меланом на кожата са се утроили през последните 35 години. Затова не разчитайте само на козметиката и гримовете със слънцезащита като основна защита от слънцето, а я приемайте като допълнителна защита. Най-сигурният начин да се предпазите от слънцето е обличането на подходящи дрехи, които да покриват по-голямата част от кожата, казва д-р Лондер. И не стойте прекалено дълго на слънце. 

 

Слънцезащита в планината

 

При всяко изкачване над 1000 метра надморска височина силата на слънчевите лъчи се увеличава. Затова не подценявайте слънцезащитата, когато сте на планина!

 

Децата и слънцето

 

Не е препоръчително да се използват слънцезащитни продукти при деца под 6 месеца. Затова най-добре е да ги държите на сянка и да ги обличате подходящо, за да предпазите деликатната им кожа от слънцето. 

 

Източници: wellandgood.com, estheticamd.com, ewg.org