Съвременните технологии безспорно направиха живота ни много по-лесен и цветен. И все пак, като родители трябва да се замислим за въздействието, което те оказват върху нашите деца.

 

Живеем във време, в което притежанието на смарт телефон от малки деца е нещо съвсем обичайно и естествено. Умните телефони се превърнаха в неразделна част от ежедневието на децата. Но трябва ли да се тревожим за тяхното влияние върху развитието на децата ни в дългосрочен план? В тази статия ще споделим някои от вредите, които смарт телефоните нанасят върху нашите деца.

 

Те променят отношенията между родител–дете

 

Въпреки че смартфоните се считат за практични, за децата те не са толкова средство за комуникация, колкото интересна играчка. Въпреки това има нещо, което е от много по-голямо значение, а именно, че мобилните телефони могат значително да променят взаимоотношенията  между родителя и детето. Със смартфона в никакъв случай не може да бъде същата, като истинската връзка, която трябва да имат родителят и детето. Докато децата все още растат, връзката, която ще изградите с тях, е от изключително важно значение, така че бъдете много внимателни и бдителни.

 

Ограничават креативността им

 

Различните и вълнуващи игри, които нашите деца играят на телефоните си, ограничават тяхната креативност и въображение. Освен това, те забавят техния двигателен мускул/нерв и оптично-сензорното им развитие.

 

Пречат на съня

 

снимка на деца с телефон

Спането в близост до телефона нарушава детския сън. Вашето дете трябва да получава достатъчно сън, а мозъкът трябва да си почива, за да е готов за нови дейности на следващия ден. Смартфонът със сигурност няма да помогне на Вашето дете да постигне това.

 

Пречат на способността на децата да се учат

 

Според проучване смартфонът е пагубно устройство за социалното развитие на детето, тъй като отклонява вниманието му. Нещо повече, мобилните телефони не влияят добре на паметта, тъй като децата не се стараят да запаметят информацията, вместо това я записват на телефоните си.  Според констатациите използването на смартфони, таблети и други устройства може да увреди развитието на умения, необходими в сфери като математика и наука.

 

Предизвикват пристрастяване

 

Това застрашава цялостното развитие на детето. Чрез ангажирането им в толкова много дейности, смартфонът може да стане източник на пристрастяване. Този вид пристрастяване ангажира съзнанието на децата и ги пленява за дълго време. 

 

Оказват негативно въздействие върху душевното здраве на детето

 

Според експерти една от причините за възникване на депресия при децата е използването на смартфони и мобилен интернет. Чрез тях децата се оставят често без надзор и това има отрицателно въздействие върху душевното им здраве.

 

Оказват косвено влияние върху теглото на децата 

 

Прекаленото време, прекарано пред екраните на смарт телефоните, се отразява на физическото здраве на децата. Замислете се колко време детето Ви прекарва в една поза, докато си игра на телефона? По този начин децата стават по-малко активни физически и това е една от причините, водещи до затлъстяване.

 

Причиняват поведенчески проблеми

 

Прекарването на телефона повече от два часа на ден е достатъчно, за да предизвика емоционални и социални проблеми. Съответно многобройните игри, налични на телефоните, повишава риска от проблеми с вниманието.

 

Предизвикват агресия ​

 

Забавлението с насилствени игри и кибертормозът в социалните мрежи пораждат насилие и у самите деца. Това от своя страна подканва децата да приемат насилието като нещо съвсем нормално и като начин за решаване на проблемите.

 

Източник: thestranger.com

 

Четете още полезни статии в нашия блог за здраве и козметика.