При бебетата и децата възпалението на ушите може да протече с много болезнени и продължителни болки. Източниците на тази болка могат да бъдат много: поникване на зъб, настинка, синузит, бронхит, ангина и др. За една майка една от най-притеснителните инфекции е тази на ушите. Те също така са най-честата причина за предписването на антибиотици. За съжаление обаче, приема на лекарства не винаги осигурява бързо и ефикасно облекчение.

 

Как се лекува възпалението на ушите с натурални лечебни средства?

 

  1. Сироп от бъз

Сред различните естествени средства за лекуването на болки в ушите, сиропът от бъз намира място със способността си да предотвратява появата на вируси и настинки. Сиропът от бъз има естествено антивирусно свойство, което помага за бързото възстановяване от ушни инфекции. Сиропът от бъз също така действа общоукрепващо на организма и подсилва имунната система. Той е сладък на вкус и се харесва от малчуганите.

 

  1. Топли компреси

Счита се, че топлите компреси са едни от най-сигурните средства за облекчаване на болката в ушите. Може да се направи обикновен компрес, като добавите лайка или розмарин към водата, което ще ускори възстановителния процес. Друг вариант е да напълните бутилка с топла вода, която да подпъхнете под ухото, докато Вашето бебче лежи и почива на страната с болното ухо.

 

  1. Нарязани скилидки чесън с топло олио или зехтин

Това, като че ли е най-ефикасния метод за лечение на възпалените уши. Чесънът е мощен антибиотик с антивирусни, противогъбични и антимикробни свойства. Въпреки това, той може да бъде твърде тежък за кожата на Вашето дете, особено когато се използва самостоятелно. Ето защо, към счукания чесъна може да прибавите две супени лъжички олио или зехтин. Загрейте леко на водна баня приготвената смес и филтрирайте. Капнете в болното ухо три-четири капки от лекарството и го оставете да действа. Може да направите същото лекарство и с кромид/лук вместо чесън.

 

  1. Обилно приемане на топли течности и бульони

Било то при настинки или инфекции, приемът на топли течности подпомага за по-бързото възстановяване. Когато сме болни трябва да приемаме двойно повече течности, отколкото когато тялото ни е здраво. От изключително важно значение е да поддържате тялото хидратирано и да му осигурите здравословна храна. Домашно приготвения костен бульон е един лесен начин да постигнете това. Той е лек за всичко в традиционните домакинства.

 

 

Източник: www.wellnessmama.com