Искате ли да знате какво съдържат продуктите, които обикновено държим в банята и използваме върху деликатната кожа на нашето бебе? В тази статия ще Ви представим някои от съставките, които оказват негативно влияние върху нежната бебешка кожа и за които, може би, не подозирате какви опасности крият.

 

снимка на бебешки козметични продукти

Минерално масло/петролатум/парафин 

 

Tова са химикали, придобити от петрол или петролни продукти. Ще ги срещнете под наименованията: Вазелин /petrolatum/, Парафин /paraffin/, Минерално масло /mineral oil/Бебешкото олио съдържа 100% минерално масло. То поддържа кожата на Вашето бебе хидратирана, но не позволява на тялото да се освободи от нежеланите токсини. Продуктите, съдържащи някои от тези съставки, може да нарушат естествените процеси на хидратиране и да предизвикват изсушаване и напукване на кожата. Минералното масло също така може да блокира усвояването на значително важни за организма витамини и хранителни вещества.  


 

Парабени (метил, пропил, бутил и етил) 

 

Това са най-разпространените причинители на проблеми, които заемат 3-то място в списъка на скритите канцерогени. Парабените играят ролята на консерванти, които удължават срока на годност на козметичните продукти и се използват масово, въпреки факта, че са силно токсични. Те имитират човешките хормони и могат да предизвикат различни ендокринни нарушения. Парабените могат да предизвикват сериозни здравословни проблеми, като увреждания на имунната система, различни алергични реакции, невротоксичност, имунотоксичност, ендокринни смущения, дразнения на кожата, контактен дерматит, купероза и дори рак.


 

Талк 

 

Световната коалиция за ракови изследвания заяви, че талкът е канцерогенен и токсичен и може да причини рак или увреждане на органите при продължителна или повтаряща се употреба. Талкът се използва най-често в сапуните, дезодорантите, бебешката пудра и други.

 

Фталати 

 

Фталатите са токсични химикали, използвани в парфюмите, лаковете за нокти, спрейовете за коса, продуктите за лична хигиена и други козметични продукти, които бързо проникват в тялото. Според проучване на “TIME.com” фталати са били намерени в урината от памперси за бебета. Те са токсични химикали, но не могат да бъдат открити на етикетите, въпреки че присъстват в почти всички възможни продукти за лична грижа, а най-често са описани като „парфюм“.

 

Натриев лаурил сулфат  

 

Това са активните съставки, които разпенват продукта. Използват се в шампоани, гелове, пяна за коса, пасти за зъби, вода за уста и други козметични продукти. Тези синтетични вещества са производни на петролните продукти, но в псевдо-натуралната козметика се представят като продукт на кокосото масло. Въпреки вредата им за организма, на практика е невъзможно да се предпазим от употребата на тези вещества, тъй като се използват при производството на 95% от шампоаните. Прониквайки в организма, те се натрупват в тъканите на очите, главния мозък и черния дроб. По този начин значително увреждат имунната система на кожата, причиняват дразнене на кожата и очите, обриви, косопад, пърхот, сухота на кожата, лющене, както и редица алергични реакции. 

 

Източник: organic-baby-resource.com