В стремежа си да изградим добри навици у децата, ние родителите сякаш не си даваме сметка, че точно те са тези, които най-умело могат да пробудят у нас забравени добродетели. Децата са тези, които ни карат да се спрем за миг, да се вгледаме и да се поучим от тях. В тази статия ще Ви запознаем с няколко урока, които можете да научите от най-малките членове на семейството.

 

  1. Сънят е от значение

 

Сънят е изключително важен за здравето на човек, а много от възрастните не спят достатъчно. Тялото снимка на щастливо детена човек се възстановява по време на сън и ние трябва да сме сигурни, че подсигуряваме възможно най-качествената почивка на мозъка и тялото. Проучвания показват, че хората, които спят по пет или по-малко часа на нощ, са изложени на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

 

Децата обикновено се радват на по-добро здраве от нас възрастните и за никоя майка не е тайна, че наспалото се дете е добро и здраво дете. Ето защо, за да бъдете силни, енергични и с бистър ум, трябва да се наспивате добре през нощта.

 

Това, на което трябва да се научим: Сънят трябва да бъде Ваш приоритет и Вие трябва да бъдете толкова безкомпромисни с него, колкото сте с Вашите деца, когато става въпрос за следобедна дрямка. Трябва да разберете, че сънят е източник на младост.

 

  1. Бъдете безстрашни

 

Всяка майка, която е имала едногодишно дете, знае, че децата са много безстрашни. Те скачат, когато нещо се случи, за да видят какво става. Хвърлят предмети, за да научат повече за законите на Нютон (и социалното взаимодействие, ако се случи така, че ударят някой). Те са любопитни и искат да видят, да научат и да се движат.

 

Малчуганите се страхуват само от две неща: от силния шум и от падането. Ние родителите насаждаме страхове в нашите деца, като постоянно им повтаряме да бъдат по-внимателни, да внимават да не се наранят и други. Но това, което е редно да правим като родители, е да ги насърчаваме да не се страхуват да поемат рискове, особено когато са малки и скоковете на игралната площадка не крият сериозни рискове.

 

Това, на което трябва да се научим: Нека оставим нашите деца да бъдат приключенци. Поучете се от тях. Включете се в някое ново приключение, без да се страхувате. Опитвайте нови неща.

 

  1. Искрени емоции и социални взаимоотношения

 

Лекотата, с която децата изразяват своята емоция, е достойна за подражание. Докато възрастните често подтискат емоциите си и това им създава много стрес. Разбира се, че децата трябва да се научат да изразяват емоциите си по по-отговорен начин, но ние можем да се научим от начина, по който те така ясно изразяват чувствата и емоциите си. Те не таят злоба. Ако са наранени, ядосани или тъжни, те плачат. Ако са щастливи, те се усмихват и се смеят. Те също така са майстори в социалните взаимоотношения и това е една от причините, поради които ние по-възрастните често разговаряме с бебетата. Те слушат другите, когато говорят. Те гледат как хората около тях се движат. Те отвръщат с усмивка, когато им се усмихваме.  

 

Това, на което трябва да се научим: Изразявайте емоциите си свободно. Изслушвайте хората, които говорят насреща Ви. Преодолейте лошите емоции и продължете напред.

 

  1. Учете се постоянно

 

Всеки, който някога е имал 4-годично дете, знае, че децата задават много въпроси. Средно едно 4-годишно дете задава около 400 въпроса на ден. Това е естественият процес, при който децата се учат, но и също така ясно показват постоянното им любопитство и  желание за учене. Ученето на нови умения, особено нов език или музикален инструмент, изостря ума и го поддържа млад.

 

Това, на което трябва да се научим: Задавайте въпроси. Бъдете любознателни. Изберете си ново хоби или умение, което искате да научите.

 

  1. Насладете се на малките неща

 

Купувате нова луксозна играчка на детето Ви за Коледа и след само час, тя не представлява интерес за Вашето дете.  Децата не са родени, искайки най-скъпите пелени, най-скъпите дрехи или най-скъпите играчки. Те притежават въображение, което им дава сила да се забавляват и с най-простите предмети.

 

Колко по-щастливи биха могли да бъдат възрастните, ако можеха да си припомнят дори една малка част от очарованието на малките неща, които някога са ги правели щастливи.

 

Това, на което трябва да се научим: Научете се да цените малките неща и това, което имате. Не се фокусирайте върху скъпите вещи. Най-краткият път до щастието не се крие в материалното.

 

Източник: wellnessmama.com