snimka-cenata-na-krasotataЦената на красотата - знаем ли каква е и колко щети нанася върху нашия организъм?

Като най-голям човешки орган кожата понася най-много атаки с разнороден химичен състав като замърсен въздух, консерванти, токсини, както и синтетичното съдържание на огромна част от козметиката, предлагана на пазара. Оптимален вариант за ограничаване на вредите от синтетичната козметика е заместването ѝ с био.

 

За значителна част от производителите, заместването на синтетичните вещества с естествени е икономически нерентабилно, тъй като процесът по събирането и извличането на естествените съставки отнема повече време и ресурси, за разлика от лабораторния синтез. Това оказва пряко влияние върху цената на органичните вещества, която спрямо синтетиката е в пъти по-висока. Затова повечето производители на козметика се стремят, използвайки синтетични химични елементи, да задържат разходите си възможно най-ниски, а приходите максимално високи. Тук идва и моментът, в който ние като потребители можем да си зададем въпроса: Готови ли сме да заплатим толкова висока цена и да жертваме здравето си в името на красотата?

 

Козметиката, която използваме ни кара да изглеждаме и ухаем по-добре, но все повече се говори, че химичният ѝ състав може да предизвика не само дерматит, но и появата и развитието на рак. За съжаление, много трудно може да се определи действието от всеки конкретен химичен елемент, тъй като съдържанието на химикали е с разнообразна комбинация и реакциите на човешкото тяло са строго индивидуални. Вече е научно доказано, че много от химичните вещества в състава на козметичните продукти могат да окажат пряко влияние върху въздействието на хормоните в  организма ни. Нарушеният хормонален баланс в съчетание с агресивни фактори като стрес, некачествена храна и замърсен въздух правят женския организъм податлив към ракови образувания, като най-често срещан е ракът на гърдата. Появата на този здравословен проблем предизвиква и търсенето на ефективно решение за неговото навременно диагностициране и лечението му.  За целта, още през 1985 година, месец октомври е обявен за месец за борба с рака на гърдата, като една от основните идеи е да бъде популяризирана редовната профилактика чрез  медицински прегледи и мамография. Наш приоритет би трябвало да е грижата за здравето ни, изразена не само в редовни профилактични прегледи, но и с избора на козметиката, която употребяваме.