Раздразението и чувствителността на скалпа се появяват поради различни причини - от често срещани проблеми със скалпа до физическо дразнене от надраскване или агресивни химикали. Нарушенията, засягащи нервите и кръвоносните съдове, също могат да предизвикат чувствителност и дразнене на скалпа. Понякога причината се разпознава бързо, но в други случаи тя може да е по-неразбираема и да изисква медицинска преценка и лечение. Ето някои от най-често срещаните причини за раздразненията. 

 

Химично и ултравиолетово раздразнениеснимка на раздразнен скалп

 

Множество химикали имат потенциал да раздразнят скалпа и да причинят чувствителност. Въпреки че практически всякакви химически вещества потенциално могат да причинят чувствителност на скалпа, тежките химикали, като боя за коса и  средства за изправяне на коса, са по-склонни да причинят болка и чувствителност от шампоани, балсами и други ежедневни продукти за коса.

 

Слънцето също може да причини раздразнение на скалпа. Подобно на останалата част от кожата, скалпа може да страда от слънчево изгаряне, особено по част от линията на косата или в области, където косата изтънява. Носенето на шапка, докато сте на открито, е най-добрият начин за предотвратяване на слънчево изгаряне на скалпа.

 

Кожни нарушения

 

Кожни нарушения, засягащи скалпа, могат да доведат до раздразнение и чувствителност на скалпа. Себорейният дерматит, например, е хронично възпаление на кожата, което обикновено засяга скалпа, както и веждите, ушите и гънките по дължината на носа. Червени, люспести, мазни, сърбящи участъци характеризират това състояние. Почесването на тези засегнати места може да доведе до болка и чувствителност на скалпа.

 

Псориазисът е друго обичайно кожно разстройство, което често засяга скалпа, особено близо до линията на косата. Приблизително 50% от хората страдащи от псориазис имат проблеми и със скалпа. Сърбящите, червени места се развиват поради повишената скорост на растеж на клетките на кожата.

 

Кога да потърсите медицинска помощ

Леките форми на пърхот, псориазис и себорея могат да бъдат предотвратени  със специализирани медицински шампоани. Доверявайте се на продукти с органични съставки, тъй като те са по-деликатни към скалпа и косата.

 

Потърсете медицинска помощ за всяка необяснима или упорита болка в скалпа. Необходима е спешна медицинска помощ, ако усетите значителна болка в главата или симптоми, които могат да доведат до аргинит на големи области клетки. Други предупредителни признаци и симптоми, които сигнализират за необходимостта от спешна медицинска оценка, включват:

 

- интермитентни или персистиращи трески, особено ако са по-високи от 38 C⁰;

 - болка в окото или промени в зрението.

 

Източник: www.livestrong.com