Флуоридът е химично вещество, което често се прибавя към пастите за зъби. То има уникалната способност да предпазва зъбите от кариес. Въпреки това, много хора се притесняват от потенциалните вреди, до които може да доведе превишеният му прием.

 

Какво представлява флуоридът?снимка на паста за зъби

 

Флуоридът е йонизираната форма на елемента флуор. Той е широко разпространен в природата и подпомага процеса на минерализация на костите и зъбите.

 

Източници на флуорид:

 

  • Флуорирана вода – някои страни като САЩ, Великобритания и Австралия добавят флуорид към общественото си водоснабдяване.
  • Подпочвени води – Подпочвените води обикновено съдържат флуорид, но концентрацията му варира. Райони с много високи нива на флуорид могат да причинят сериозни здравословни проблеми.
  • Добавки – Те могат да са под формата на капки или таблетки. Препоръчват се за деца над 6 месеца, които са изложени на висок риск от развитие на кариеси и които живеят в нефлуорирани райони.
  • Някои храни - Някои храни могат да бъдат обработвани с флуорирана вода или да абсорбират флуорид от почвата. Чаените листа, особено по-старите, могат да съдържат флуорид в по-големи количества от други храни.
  • Продукти за устна хигиена – Флуоридът се използва в редица продукти за устна хигиена, като пасти за зъби и води за уста.

 

Флуоридът предотвратява появата на кариеси

 

Кариесите се причиняват от бактерия, която разгражда въглехидратите и произвежда органични киселини, които могат да увредят зъбния емайл, богатият на минерали външен слой на зъба. Тази киселина може да доведе до деминерализация.

 

Когато замяната на минерали, наречена реминерализация, не възстанови загубените минерали, се развиват кариеси. Фуоридът помага за предотвратяването им като:

 

  • Намалява деминерализацията – Флуоридът забавя процеса на загуба на минерали от зъбния емайл.
  • Подобрява  реминерализацията – флуоридът може да ускори възстановителния процес и да помогне на минералите да се върнат обратно в емайла.
  • Възпрепятства бактериална активност - Флуоридът може да намали производството на киселина, чрез намеса в активността на бактериалните ензими. Той може също да забави образуването на бактериите.

 

Трябва обаче да отбележим, че превишеният прием на флуорид за дълъг период от време може да причини флуороза. Съществуват два основни типа: дентална флуороза и скелетна флуороза. Денталната флуороза е състояние, характеризиращо се с промени във външния вид на зъбите, като бели петна например, което в повечето случаи е козметичен проблем. По-рядко възникват по-сериозни проблеми. Среща се само при децата по време на процеса на никнене на зъбите.

 

Скелетната флуороза е болезнено заболяване, което може да промени структурата на костите при тежки случаи. Това е често срещано в някои райони в Азия, където подпочвените води са с много високи нива на флуорид.

 

Може ли флуоридът да причини други вреди за здравето?

 

Много ниският или много високият прием на флуорид, чрез пиенето на вода, е възможно да увеличи риска от фрактури на костите, когато се консумира за дълъг период от време. Предстоят още изследвания по темата. Към момента няма и заключителни доказателства, за това дали флуорираната вода може да увеличи риска от рядко срещания рак на костите, наречен остеосарком. Изследва се и ефекта от флуорида върху развитието на IQ при децата.

 

Източник: www.healthline.com