Много от експертите в областта на дерматологията са установили, че излагането на слънце повече от двадесет минути на ден крие много голям риск за Вашето бебе и неговата деликатна кожа. Въпреки това, най-вероятно прекарвате повече от двaдесет минути на ден, разхождайки Вашето дете навън, особено през пролетните и летни дни.

 

Защитата от слънчевите лъчи е възможна, без да се налага да употребявате продукти, съдържащи химикали.

 

Нещо повече, някои експерти препоръчват да не прибягвате до употребата на слънцезащитни кремове, поне докато бебето не навърши шест месеца. Ако и Вие сте от хората, които търсят начини да заместят употребата на слънцезащитни продукти, в тази статия ще Ви дадем няколко предложения, с които да защитите Вашето бебе от ултравиолетовите лъчи.

 

1.      Давайте горски плодове на Вашето бебе

 

Можете да включите плодове от рода на: боровинки, малини, къпини и други – те са едни от най-големите източници на антиоксиданти. А антиоксидантните храни може да предпазят кожата от слънчеви изгаряния. Морковите са един друг чудесен източник на антиоксиданти. Те предпазват както кожата, така и очите.

 

снимка на бебе на слънце

2.      Използвайте био натурални масла на хранителна основа за кожата на Вашето бебе

 

Натуралните масла са много ефикасни и предпазват от слънчевите лъчи. Органичните масла от ший и кокос притежават защитен фактор SPF 4-6. Маслото от авокадо, от друга страна, беше сравнено с други натурални масла и определено от "Химическата енциклопедия" за едно от най-добрите слънцезащитни масла. Защитата на тези масла може би не е еквивалентна на продукт, притежаващт защитен фактор SPF 15, но те могат да бъдат една достатачна бариера, когато се комбинират с други ефикасни методи за защита от слънцето. Но преди всичко, Вие трябва да се уверите, че Вашето бебе няма алергия към някое от натуралните масла.

 

3.      Носете слънцезащитно облекло

 

Може би не предполагате, че ултравиолетовите лъчи могат да преминат през дрешките на Вашето бебе и да наранят кожата му. Има дрехи със защитен фактор SPF 50+, които със сигурност могат да осигурят допълнителна защита на кожата. Не забравяйте и бебешките шапки с козирка. Те могат да се носят и във водата, както и по всяко време, когато бебето е изложено на пряка слънчева светелина. Тези шапки също така ще защитят уязвимия скалп на Вашето бебе.

 

Бамбукът е естествен фибър, несъдържащ пестициди и химикали, който осигурява естествена защита от слънцето. Също така материята на бамбука е приятна за носене и държи прохладно през по-топлите дни от годината.

 

4.      Избягвайте пиковите часове

 

Избягвайте да се разхождате навън с Вашето бебе в топлите летни дни между 12 и 15 часа. Така Вие може да се предпазите от най-интензивните лъчи на слънцето и да намалите шансовете от изгаряне на кожата.

 

5.      Вземете качествени слънчеви очила на Вашето бебе

 

Очите на бебето са особено уязвими на ултравиолетови лъчи. Опитайте се да ги прикриете от слънцето във всеки един удобен момент. Слънчевите очила без защитни стъкла може да навредят повече на очите на Вашето бебе отколкото, ако бебето не носи никакви очила. Причината се крие в това, че затъмнената пластмаса прави "сянка" на окото. Зеницата не се свива, което е естествената ни защита и в тази ситуация вредните лъчи нахлуват в ококорените очи на детето. Така че, ако купувате слънчеви очила на Вашето бебе, първо се уверете, че са със 100% UV защита.

 

6.      Използвайте допълнителни защитни източници

 

Когато отивате на излет или знаете, че ще прекарате повече време под слънчевите лъчи, не забравяйте да вземете чадъри, сенници или шатри за допълнителна защита. Ако материалът, от който са изработени, е UPF 50+, той може да блокира 98% от слънчевите лъчи. Така Вашето семейство ще се наслади на един по-дълъг престой на открито, без да позволява ултравиолетовите лъчи да попадат върху кожата.

 

Източник: organic-baby-resource.com