Независимо какъв тип кожа имате, можете да се досетите, че зоната около очите е чувствителна. Това се дължи на факта, че кожата в тази зона е по-тънка и има много кръвоносни съдове. Тази зона е податлива на потъмняване и зачервяване, заради фактори като умора, липса на хидратация и неправилна грижа за кожата.

 

Какви са причините за чувствителната кожа около очите?снимка на женско око

 

Повечето от хората с чувствителна кожа са генетично предразположени да я имат. Въпреки това, когато става въпрос за зоната около очите, всеки има чувствителна кожа. Дори и хората с по-мазна кожа.

 

Има различни видове чувствителна кожа. Общият знаменателсред тези кожни състояния е възпалението. Повечето хора имат поне една от реакциите на  чувствителна кожа, с които ще ви запознаем.

 

Кои са видовете реакции при чувствителна кожа?

 

Чувствителната кожа засяга много хора, но не всички имат еднакви симптоми. Реакциите на чувствителна кожа са алергия, розацея и акне. Те могат да засегнат всеки, независимо какъв тип кожа има. Може би, най-известно сред тези видове е акнето. То се причинява в следствие на омазняването на кожата, поради хормонални промени (например по време на пубертета) или ако кожата ви е мазна. Излишният себум на кожата или използването на определени продукт, запушва порите, което причинява акне и черни точки. Алергиите, познати още като контактен дерматит, най-често се причиняват от храна или от определени химикали и продукти, които не влияят добре на кожата. Някои от симптомите са обриви, подпухналост и насълзени очи. Почервеняването на бузите и лицето може пък да бъде признак за розацея.

 

Защо жените трябва да се отнасят с особено внимание към чувствителната кожа около очите?

 

Всеки трябва да третира зоната около очите с внимание, особено жените. Някои от продуктите за грим биха могли да предизвикат раздразнение. Освен това прекаленото търкане на кожата около очите при слагане или махане на грим, може да предизвика загуба на еластичност и поява на бръчки в тази зона. Вредните UV лъчи също увреждат кожата.

 

Как да се грижим за чувствителната кожа около очите?

 

Винаги е добре да започнем да се грижим за кожата около очите в по-ранна възраст. При раздразнение избягвайте да търкате очите. Ако забележите симптом на чувствителната кожа, най-доброто, което можете да направите, е да намерите решение за минимализиране на раздразнението.

 

През лятото ограничавайте излагането на слънце и използвайте околоочен крем два пъти в деня – сутрин и вечер, като се уверите, че той има слънцезащитен фактор. През зимата хидратирайте обилно, тъй като сухотата може да предизвика проблеми за кожата, особено за зоната около очите.

 

Винаги е добре да използвате продукти с натурални и органични съставки. Ако имате акне, избирайте околоочен крем със салицилова киселина, бензоил пероксид и да е антибактериален. Ако страдате от розацея или алергии, използвайте такива, които са противовъзпалителни и избягвайте околоочни кремове, които съдържат киселинни съставки като витамин C.

 

Източник: www.consumerhealthdigest.com