Бременността несъмнено е един от най-вълнуващите периоди в живота на жената. Докато се подготвяте да се грижите за малкото създание, което расте във вас, в тялото ви се случват редица промени. Като цяло това се дължи на увеличаването на хормоналните нива в тялото на жената. През бременността е възможно косата да стане по-плътна и жива, отколкото е била. В същото време е възможно тя да стане по-суха, изтощена, а в някои случаи дори да започне интензивен косопад.  

 

снимка на бременна женаПри всички случаи с подходяща грижа и диета косата възвръща нормалното си състояние до шест месеца след раждането. През тези девет месеца е важно да се грижите добре за себе си за да имате хубава кожа и коса, но и за да се чувствате добре.

 

Масажиране на скалпа

 

Страхотен начин да се грижите за косата си по време на бременност е да релаксирате повече и да си позволявате хубав масаж на скалпа. Използвайте масла за коса 2-3 пъти седмично. За по-добър ефект загрявайте леко маслата за да проникнат по-лесно в кутикула на косъма. Ако се чудите кое масло е най-подходящо за вашата коса, доверете се на професионалната гореща терапия за коса от Giovanni Cosmetics. За да отмиете по-лесно маслото нанесете шампоан върху косата преди да сте я намокрили. След това измийте косата както обикновено.

 

Използвайте био шампоан и балсам

 

За да предотвратите раздразнения и изсушаване на косата, използвайте био шампоан и балсам. Те са по-деликатни към кожата на главата, не съдържат вредни химични съставки и могат да се използват ежедневно.

 

Отложете боядисването

 

Най-добре е по време на бременност да не се боядисвате. Към момента няма научно доказателство, че боядисването вреди на плода, но за максимална сигурност е по-добре да го отложите за по-нататък. Боите за коса могат да предизвикат алергии или раздразнения и затова е добре да си спестите тази процедура през бременността.

 

Сресване

 

Избягвайте да решете косата, когато е мокра. Оставете я да изсъхне постепенно или ако не можете да чакате използвайте сешоар на по-ниска степен.

 

Наблюдавайте промените в косата си

 

Промените в хормоните могат да промени типа на косата ви. Затова наблюдавайте състоянието й и ако забележите промяна, трябва да промените и грижата за нея според нуждата. Избирайте продукти, които са подходящи за вашия тип коса и ако той се промени – сменете и продуктите.

 

Хранете се балансирано

 

Всичко, което консумирате в този период се използва за хранене на вашето бебе. Затова е важно да се стараете да консумирате повече плодове, зеленчуци, грах, риба и храни, богати на фибри. Консултирайте се с личния си лекар какво трябва да избягвате да консумирате през бременността.

 

Релаксирайте

 

Стресът е една от причините за косопадът по време на бременност. Затова намерете начин да се разтоварвате. Можете да вземете ароматна вана, да слушате приятна музика, да излизате по-често на разходки и т.н. Това е специален период от живота ви, така че се постарайте да му се насладите максимално.

 

Източник: http://www.stylecraze.com