Нормалната и здрава кожа се променя почти ежечасово. Ето как протича така нареченият циркаден ритъм, или биологичният 24-часов ритъм на активност и покой на кожата, който ясно ни подсказва какви продукти да нанасяме на лицето и по кое време:

 

Грижа за лицето сутрин

 

Много по-вероятно е да имаме алергична реакция сутрин отколкото вечер.

 

Грижа за кожата към 8 часа:

 

Кожата не е толкова способна да поглъща продукти сутрин в сравнение със следобед, затова не е добра идея да използваме подхранващи маски, тежки кремове и серуми по това време. Вместо това можем да се погрижим за доброто състояние на кожата отвътре, като изпием чаша топла вода с лимон или чай от коприва. Закуска, богата на мазнини и фибри, успокоява нервната система и стабилизира кръвната захар.

 

Грижа за лицето ПРЕЗ ДЕНЯ

 

Производството на нови клетки е най-слабо на обяд, затова е нормално по това време състояния като псориазис да се влошат. Производството и отделянето на серум достигат своя връх по това време, което прави кожата по-мазна, особено в областта на челото и носа. Най-добрият начин за третиране на хиперактивното производство на себум е чрез контролиране нивата на стрес и кръвната захар. Затова на закуска и обяд е добре да приемаме храни, които понижават кръвната захар и са богати на мазнини. Също така при липсата на достатъчно хидратация отвън и отвътре, кожата се омазнява още повече, за да си осигури необходимата влага.

 

Грижа за лицето към 16 часа:

Около 4 на обяд кожата притежава отлична способност на поглъща активни вещества, затова по това време е изключително благоприятно да се правят маски и масажи, както и да се използват серуми.

 

Грижа за лицето ВЕЧЕР

 

Кожата е най-балансирана следобед и вечер. През нощта съществува риск от загуба на влага, затова преди лягане трябва да нанасяме подхранващи кремове и серуми. Добре е да премаме колаген преди лягане, тъй като той поддържа производството на мелатонин (хормонът на съня), което ни осигурява по-дълбок и възстановяващ сън.

 

Грижа за лицето към 21 часа:

Кожата е по-чувствителна към хистамин вечер, което може да доведе до влошаване на състояния като дерматит през нощта. pH на кожата е по-висока вечер, така че по това време мощни киселинни процедури и пилинги не са добра идея.

 

Грижа за лицето към 02 часа:

По това време кожата произвежда едва половината количество себум в сравнение с това през деня, затова между 2 и 8 часа сутринта кожата е най-суха. За да избегнем загуба на влага през нощта, трябва да използваме обилно хидратиращи кремове, подходящи за съответния тип кожа.

 

Необходима е ежедневна консумация на здравословни източници на мазини, като кокосово масло, зехтин, авокадо, риба, морски зърнастец и други, за да се осигурят достатъчно градивни елементи за балансиране на хормоните.

 

В нашия онлайн магазин за био козметика Вие ще намерите голям избор от качествена козметика за лице.

 

Вижте приложенията


Прочетете още полезни съвети в нашия блог БЛОГ ЗА КОЗМЕТИКА И ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ.