снимка на нанасяне на дезодорант

 

За да изберем дезодорант, който да бъде ефективен и в същото време безопасен, е редно да знаем кои съставки имат негативно въздействие върху организма. В зоната на подмишниците са разположени множесто лимфни възли, които са "червената лампичка" на организма и затова е важно да внимаваме какво слагаме в близост до тях. В следващите редове ще ви представим кои са съставките, които да избягвате, когато избирате дезодорант.

 

 

Една от основните съставки, използвана в повечето дезодоранти е алуминий. Този метал помага за блокирането на потните жлези и намаляване на неприятната миризма. За съжаление обаче вече има доказателства, че той увеличава риска от болестта на Алцхаймер и от рак (на гърдата при жените и на простатата - при мъжете). 

 

 

Парабените са синтетични консерванти, които често се срещат в дезодорантите, както и в много други козметични продукти. Изследователите смятат, че парабените лесно могат да разстроят деликатния хормонален баланс при хората. 

 

 

Пропилен гликол е друга съставка, която се среща в дезодорантите. Когато се използва често, пропилен гликолът може да причини увреждане на централната нервна система, черния дроб и сърцето.

 

 

Химическата агресия не спира дотук. В по-голяма част от съвременната козметика присъстват и фталатите, които помагат на другите съставки да се разтворят и смесят по-добре. Вече има проучвания, които сочат, че фталатите също влияят върху хормоналния баланс и увеличават вероятността от мутация на клетките.

 

 

В наскоро публикувано проучване д-р Филипа Дарбър от Великобритания твърди, че 60% от раковите новообразувания се появяват в горния външен квадрант на гърдата, където обикновено пръскаме най-интензивно и концентрацията на веществата от дезодорантите е най-голяма. Известно е, че тези вещества не остават само по повърхността на кожата, а преминават и в кръвта. Имунологът д-р Крис Макграт пък е забелязал, че по статистика случаите с рак на лявата гърда са повече. Обяснява го с това, че силната ни ръка е дясната и затова дезодорираме по-обилно лявата подмишница.

 

 

Дезодорантите на Jason не съдържат алуминий, парабени, пропилен гликол и фталати. Те са клинично доказани, че осигуряват целодневна защита от изпотяване.