Порите на лицето са много чуствителни и затова те много лесно се свиват и много бързо се замърсяват.снимка на жена с чиста кожа

 

Отпушване на порите

 

Първото нещо, което може да направите е да ексфолирате кожата на лицето. Един от най-добрите начини е ръчно да масажирате лицето и да използвате натурални продукти регуляно всеки месец. Това може да се направи с мека четка или лек скраб за лице, като преди това сте измили лицето си с топла вода и кожата е добре почистена. Твърде силният натиск на лицето при ексфолиране може да доведе до раздразнение или дори до възпаление на кожата, като това ще я направи да изглежда червена и подпухнала.

 

Използвайте салицилова киселина. Това е един от най-добрите начини да почистите порите в дълбочина и да ги запазите чисти. Тя е известна със способността си да омекотява кожата, без да води до раздразнение и освен това намалява количеството на бактериите, които причиняват акне.

 

Успокоение чрез пара

 

 Когато сте предприели стъпки да почистите порите е добра идея да направите няколко процедури с водна пари. Топлината на парата повишава температурата на кожата и втечнява себума в сърцевината на порите, което улеснява дълбокото им почистване.

Как да ги разширим

Пилинг

 Ако вашата кожа е твърде чуствителна за твърда маска или ексфолиант, пилинигът ще поногне да омекотите повърхността на лицето с минимални раздразнения.

Използвайте ретинол

Ретинолите са базирани на витамин А и се използват поради техният анти-ейджинг ефект и са много добри при борбата с бръчките. Също така стимулират производството на колаген в кожата и да намалява  проозводството на себум, което спомага на порите да изглеждат по-малки.

Как да предпазим

Винаги е добре да използваме слънцезащитни средства. Слънцето стимулира разшияването на порите и с времето кожата на лицето губи еластичността си. Добрите слънцезащитни кремове и лосиони предпазват добре лицето  и помагат на кожата да остане мека и без да замърсяват порите.

 

Източник: www.marieclaire.com