Сухата и лющеща се кожа може просто да бъде в резултат на смяната на средата - от околоплодна течност във въздух. И все пак ако мислите, че трябва да използвате лосион за тяло, за да хидратирате кожата на Вашето бебе, опитайте се да изберете натурален продукт, който е без изкуствени оцветители. Някои педиатри дори съветват да се използва обикновен вазелин.

 

Ако забележите, че кожата на Вашето бебе е напукана, може да се наложи да обмислите възможността да вземете някакъв вид овлажняващ бебешки продукт, който ще окаже благоприятно въздействие на кожата му. В този момент трябва да избягвате употребата на сапуни, освен ако не са органични. Сапуните изсушават изключително много бебешката кожа.

 

Следвайте тези съвети, водейки се от теорията -“по-малкото е повече”, за да запазите кожата на Вашето бебе здрава и да предотвратите появата на кожни алергии и обриви.

 

1. Не къпете Вашето новородено бебе често

Ако къпете бебето твърде често (повече от 3-пъти седмично), може да премахнете естествените кожни овлажнители, които са там, за да запазят кожата здрава и еластична. За новороденото бебе къпането два пъти в седмицата е напълно достатъчно, стига да се грижите зоната на пелените да е добре почистена и да измивате ръцете и лицето на бебето по няколко пъти на ден. Новородените просто не се цапат толкова.

 

2. Избягвайте бебешките козметични продукти през първите месеци, освен ако не са органични.

Използването на бебешки продукти (особено в първите месеци), които съдържат химикали, може да задействат имунната система да се бори с неизвестни вещества и да предизвикат появата на алергии, астма или екзема.  

 

3. Изперете всяка нова дрешка, преди да облечете бебето с нея

Изперете и изгладете всяка една дрешка на Вашето бебе. Не пропускайте да изперете и одеялата и чаршафите, преди да ги постелете. Използвайте био бебешки сапун и изперете дрехите, като не ги смесвате с Вашите. Запомнете, че бебешките дрехи се перат отделно от дрехите на останалите вкъщи!

 

Източник: newkidscenter.com