Знаем ли как да се възползваме максимално от мощните лечебни свойства на чесъна?

 

Суровият чесън съдържа съставки, които образуват алицин – мощно антимикробно съединение с доказани противоракови свойства. То се създава от две вещества в чесъна, които влизат в контакт помежду си. Едното е протеиновият фрагмент алиин, а другото – чувствителният на топлина ензим, наречен алиназа. В непокътната скилидка чесън тези съединения са изолирани в отделни съединения. Те не се смесват, докато не нарежем, счукаме или сдъвчим чесъна и разрушим бариерите между тях. Така започва „горенето”. Затоплянето на чесъна веднага след като сме го счукали или нарязали разрушава чувствителния на топлина ензим, който предизвиква реакцията. В резултат на това не се образува алицин, който е толкова полезен за нас. Затова нарежете или счукайте чесъна и го оставете настрана за 10 минути, преди да започнете да го готвите. През това време ще се образува достатъчно количество алицин и чувствителният към топлина ензим няма да е необходим повече.

 

Източник: farmdrop.com