Кожата е най-големият орган на човешкото тяло (почти 16% процента от телесната маса), а слънчевите ултравиолетови лъчи могат не само да я увредят, но и да доведат до признаци на преждевременно стареене и рак на кожата.

 

Скалата на Фицпатрик помага при оценка на типа кожа, за да се разбере кой е най-добрият начин за предпазването й от слънцето. Системата е разработена през 1975 г. и продължава да снимка на тип кожабъде полезен начин за определяне на типа кожа и риска от рак.

 

Разберете кой от 6-те типа кожа се отнася за вас. Имайте предвид обаче, че кожата ви може да не се вписва напълно в нито една категория, затова при самооценка скалата трябва да се използва като ръководство, а не като окончателен резултат. Шестте типа са номерирани съобразно това колко меланин присъства в кожата.

 

  • Тип 1

Често срещани характеристики: много бяла кожа преди излагане на слънце; светлосини, светло сиви или светлозелени очи; естествено руса или червена коса.

Реакции на кожата при излагане на слънце: винаги изгаря; винаги се лющи; поява на лунички; не хваща тен.

 

  • Тип 2

Често срещани характеристики: бледа кожа преди излагане на слънце; сини, сиви или зелени очи; естествено руса коса.

Реакции на кожата при излагане на слънце: изгаря и се лющи често; честа поява на лунички; слаб тен.

 

Ако разпознавате себе си в тип 1 или 2, прочетете следващите съвети за това как да защитите кожата си:

 

Хората от тип 1 или 2 са изложени на висок риск от увреждане на кожата и признаци на стареене, вследствие на слънцето. Те също така са изложени и на риск от развитие на рак на кожата, като например меланома.

 

Според експертите хората с бледа бяла кожа, лунички и светла коса изложени на по-голям риск от рак на кожата. Тези характеристики съответстват на тип 1 и 2, което означава, че хората с този тип кожа трябва да вземат допълнителни предпазни мерки. Ако попадате в тази група винаги носете слънцезащитен крем с SPF 30 или повече, избягвайте излагането на слънце, носете широка шапка за защита и слънчеви очила, които да блокират вредните ултравиолетови лъчи, както и защитно облекло, ако сте на слънце за продължителни периоди от време. По тази начин ще помогнете на кожата ви да бъде по-здрава и да остане по-млада за по-дълго време.

 

В следващата част на статията ще разгледаме характеристиките на останалите типове кожа.