Много често, когато се грижим за кожата си, го правим без много да се замисляме как го правим и защо. Купуваме даден продукт, на който пише, че кожата ни ще заблести и с това нашият ангажимент е приключил. Излишно е да казвам, че рядко постигаме желания ефект. За да отговорим на нуждите на кожата си, както отговаряме на нуждите на тялото си, впрочем, е необходимо да се научим да разпознаваме потребностите на кожата и да й осигуряваме необходимото. Чететете следващите редове за да разберете защо кожата ни се нуждае и от хидратация, и от овлажняване.

 

Водата, вашето тяло и вашата кожаснимка на нежна женска кожа

 

Първо и най-важно трябва да запомните, че кожата ви също е орган. Всичко, което ядете и пиете оказава ефект върху целия организъм. През летните месеци е важно да се постараете да пиете повече вода, защото горещините и слънцето отнемат огромно количество влага от тялото. Освен това през лятото обикновено хората са по-активни и се потят по-често. Ето защо трябва да се уверите, че приемаме достатъчно вода и то правилната вода. Подходяща вода за този случай е бутилираната изворна или пречистена вода. Трябва да приемате 2-3 литра чиста вода. Това е много важно за здравето ви и има съществено значение за доброто състояние на кожата.

 

Ако не пиете вода, вие подлагате кожата на обезводняване. Когато ядете или пиете нещо, субстанциите първо трябва да минат през всичките процеси, протичащи във вашето тяло и чак тогава те достигат до вашата кожа. По този начин влиянието на водата, която приемате ще бъде полезна за вас, но недостатъчно за да може да започнат възстановителните процеси.

 

Каква е разликата между хидратация и овлажняване?

 

Изпитвали ли сте чувство, че кожата ви има нужда от вода? На пазара се предлага голямо разнообразие от продукти и за потребителя е изключително трудно да разбере какво съдържа даден продукт и как действа. По-конкретно една от най-объркващите теми е разликата между хидратация и овлажняване. Дехидратираната кожа изпитва липса на вода и за това има нужда да бъде хидратирана. Сухата кожа има липса на омазняване и затова трябва да бъде овлажнена. Ето защо е важно да се прави разлика между тези два вида състояние на кожата, защото много често тя се третира неправилно.

 

Мислете за това по следния начин:

 

Хидратацията е това, което прави кожата ви мека, но тя няма да остане такава, ако няма омазняване на повърхността, което да заключи влагата в кожата и да я предпази от изсушаване. Обратно - ако нанесете продукт на маслена основа върху вече дехидратирана кожа, той само ще я направи по-мека но тя все още изпитва липса на вода и ще й липсва еластичност и свежест.

 

Дехидратираната кожа, която е овлажнена без да получи необходимото количество хидратация, ще продължава да изглежда бледа, без блясък и ще остане чувството на опънатост. Сухата кожа, която е хидратирана, но не и овлажнена, ще продължава да бъде лющеща се и ще има груба повърхност.

 

Четете как да избирате правилния продукт в следващата статия