Трудно бихме се досетили, че в част от козметиката можем да открием метали и петролни продукти. Факт е, че сме обградени от огромно количество дезодоранти с примамлива опаковка и също толкова привличащ аромат, но зад красивата опаковка се крие опасна основна съставка - алуминий.

 

Алуминият спомага за прикриване на неприятните миризми, но увеличава риска от рак на гърдата и на простатата, както и предразполага към развиване на болестта Алцхаймер. Според проучване на британския доктор Филипа Дарбър, 60% от новите ракови образувания се намират в горната външна част на гърдите, където попада най-голяма концентрация от съдържанието на дезодорантите. Вече е научно доказано, че тези вещества навлизат чрез кръвообращението ни в цялото тяло за 26 секунди. Металът алуминий можем да открием на етикетите като aluminium chlorohydrate или aluminium chloride.

 

За съжаление, това не е единственият елемент, който застрашава нашето здраве. Петролните продукти като парафин, вазелин и минерално масло са не по-малко опасни. Тяхната роля в състава на козметиката е хидратирането на кожата ни, но същевременно с това, те пречат на тялото ни да отдели натрупаните токсини. Някои от козметичните продукти, в чиито състав влизат тези нефтопроизводни продукти, вместо да подпомагат процеса на хидратация, могат да предразположат кожата към изсушаване, дори към напукване. Още един неприятен резултат от употребата на минерално масло е значително намаленото усвояване на жизнено важни за организма хранителни вещества и витамини.

 

Един от най-опасните производни нефтопродукти е пропилен гликол. По своята същност той е антифриз, използван в козметиката като овлажнител с охлаждащо действие. От всички петролни продукти, съдържащи се в козметиката, пропилен гликол е сред най-често срещаните. Използва се в автомобилния антифриз, лакове, спирачна течност, както и за почистване на корпусите на кораби. Малката молекула на пропилен гликола му позволява абсорбирането през всеки слой на кожата. Макар и в малки количества, използването му може да нанесе трудно поправими щети на целия ни организъм. Пропилен гликолът е силно токсичен и води до нарушения в ендокринната система и увреждане на  отделителната система. Затова нека не забравяме, че основното, което трябва да правим при избирането на козметика е да обърнем внимание на съдържанието. Изборът на правилните козметични продукти е отговорност към нашето здраве.