В последните години нанотехнологията се използва все повече и повече в козметиката. Вероятно мислите, че досега не сте използвали продукт, в който има нанотехнология, но тъжната истина е, че най-вероятно сте. Ще намерите нанотехнология в много марки сапуни, дезодоранти, пасти за зъби, шампоани, парфюми, кремове против бръчки, червила, слънцезащитни продукти и други.снимка на жена, която нанася слънцезащитен крем

 

Темата за използването на миниатюрни частици в козметиката е много чувствителна, тъй като потребителят влиза в пряк контакт с продуктите. Слънцезащитните лосиони например съдържат наночастици от титаниев оксид. Те осигуряват UV защита: като филм, направен от безкрайни малки огледала, те се нанасят върху кожата и отразяват UV лъчите. Но тези частици предизвикват доста противоречия. Те могат да проникнат в кожата, ако има нараняване, и да предизвикат възпалителна реакция. Употребата им в слънцезащитните спрейове също е проблемна. Учените се опасяват, че частиците могат да имат пагубен ефект върху белите дробове, когато се вдишат.

 

Дори ефектът им върху околната среда все още не е адекватно проучен. Изследванията показват, че титановият оксид, който се е просмукал в пясъка на обществени плажове, чрез слънцезащитните продукти, може да застраши екологичното равновесие. Поради това от юли 2013 г. влиза в сила изискване за етикетиране въз основа на директива на ЕС за козметичните продукти и продуктите за тяло. Ако в даден продукт се използват нано съставки, производителят трябва да направи този факт ясен, като добави „нано“ към посоченото име на съставката.

 

Препоръчваме употребата на слънцезащитни продукти, които не съдържат нано частици за максимална сигурност и защита.

 

Източник: www.medicalnewstoday.com