снимка на косопад

 

Причините за падането на косата могат да бъдат различни. Понякога те са лесни за разпознаване и овладяване, но има и случаи, когато проблемът е комплексен и налага намесата на специалист. Ще ви представим някои от най-често срещаните причини за косопада, които могат да ви насочат как да решите проблема си.

 

Стрес

 

Косопадът често е свързан със стреса. Емоционалното ни здраве се отразява не само на косата, но и на целия организъм. Старайте се да освобождавате напрежението като спортувате или правите неща, които са ви приятни.

 

Липса на протеини

 

Недостигът на протеини в организма е друга често срещана причина за косопада. Тялото си набавя протеини чрез храната, като го използва за различни нужди в тялото. Когато протеините не са достатъчно, тялото ни спира да ги доставя към косата и оттам тя започва да оредява. Обърнете внимание какво количество протеини приемате с храната си и ако е необходимо засилете консумацията им, за да прекъснете косопада.

 

Плешивост, причинена от хормони

 

Плешивостта засяга около 60% от мъжете, но немалко жени също страдат от загуба на коса. Космените фоликули на скалпа са чувствителни към хормона тестостерон (който присъства и  в организъма на жените). Този хормон може да смали фоликулите и така да направи косата по-тънка и фина. Затова хормоналното състояние на организма често е причина и за загуба на коса. Ако имате съмнение за баланса на хормоните ви, консултирайте се със специалист.

 

Пърхот и псориазис

 

Когато говорим за косопад, не трябва да забравяме, че проблемът най-често произхожда от скалпа. Проблеми като пърхот и псориазис могат лесно да предизвикат косопад. Затова е важно поддържането на здрав скалп, а оттам и на здрава коса. Специализираните медицински шампоани и балсами, съдържащи активни съставки често са достатъчни за решаването на проблема.  

 

Прекалено увреждане на косата

 

Прекаленото третиране на косата също може да увреди косата и да предизвика косопад. Ако това е причината и във вашия случай, опитайте се да дадете почивка на косата си, като междувременно наблегнете на интензивни възстановяващи маски.

 

Генетична предразположеност

 

Колко чувствителни са вашите фоликули често се определя от генетиката. Ако имате близък родственик, който е загубил косата си, тогава е по-вероятно и при вас да настъпи косопад на даден етап от живота ви. Въпреки че няма лек за модела на плешивост, може да забавите прогресирането му, като използвате подходящи шампоан и балсам против косопад и взимате специални хранителни добавки, обогатени със витамини.

 

Източник: www.self.com