Наръчник за естествена красота - част V

Понякога кожата се лющи и се усеща опъване. Това се случва тогава, когато мазната бариера загуби ефективността си поради външни влияния на околната среда, особено през зимата, когато времето е сухо и студено. Вместо да позволим на кожата да се пренастрои съобразно условията, като произведе повече себум, ние веднага използваме изкуствен мазен детергент, който прави кожата много по-уязвима, отколкото е била преди това.

 

 Докато себума заключва водата в кожата, естествения овлажняващ фактор (ЕОФ) я поддържа овлажнена. ЕОФ е микс от вода, свободни аминокиселини, млечни киселини, уреа и други полезни съставки, които поддържат кожата мека и привличат и задържат водата. Водното съдържание на външия слой на кожата е нормално около 30% и се повишава след третиране на кожата с овлажнител, като хиалуронова киселина, която спомага на кожата да задържа вода. Клетките съдържат мазнини и мастни киселини, които улавят водните молекули и създават водонепроницаема бариера, която предотвратява трансепидермалната загуба на вода и по този начин кожата сама поддържа влажността.

 

Много е важно да подхранваме нашата старееща кожа с подобни на кожнитемазнини субстанции. Трансепидермалната загуба на вода е постоянно движение между клетките в епидермиса. Водата се изпарява чрез епидермиса в околната среда. Фактори на околната среда като влажност, температура, смяна на сезона също могат да окажат влияние върху трансепидермалната загуба на вода.

 

Нашата кожа става по-суха с напредването на възрастта, защото губи своите вътреклетъчни липиди, като този процес започва някъде след 40-те. Затова е много важно да подхранваме стареещата кожа с подобни на кожните мазнини субстанции. Тези овлажнители трябва да бъдат мазни, но не тежки и съобразени с нашата възраст. Най-добре действат мастните киселини с натурален произход, защото кожата ги възприема много лесно, а това означава много по-малко раздразнения.

 

Наръчник за естествена красота - част VII