Наръчник за естествена красота - част I

 

Изследвания сочат, че съвременната жена използа дневно около 12 продукта за лични хигиена, а средностатистическият мъж около 6. Знаем ли всъщност колко химикала се съдържат вътре в тях и какво правят с кожата и тялото ни?

 

Когато купуваме нов продукт, който претендира, че ще ни помегне, ние приемаме, че е създаден с добри намерения и  най-важното, че са спазени всички регламени по контрола за безпасност от определените компетентни органи, които трябва да се грижат и защитават нашето здраве. Също така ние приемаме, че производителите на козметика много внимателно следят процеса на създаване на продуктите си и се стараят да не влагат опасни субстанции в тях.

 

Време е да спрем да предполагамe.

 

Козметичната индустрия работи нонстоп и тя е една от най-печелившите и бързо развиващите се в цял свят. Изследвания сочат, че използваните синтетични химикали в козметиката сумарно са се удвоили в последните 10 години. Днес има повече от 100 000 химикали, които се използват в различни сфери на нашия живот, като само за 5% от тях са тествани и се знае как въздействат върху нашето здраве в дългосрочен план. Дори доказани токсични химикали, като оловото и живака, които дълги години са считани за безопасни,  бяха забранени за използване след документирането на твърде много случай на тежки заболявания вследствие на употребата им. Какъв друг химикал, ще трябва да дойде на преден план, за да се чувстваме в безопасност? Фталати, парабени или може би алуминий?

 

Козметиката, за разлика от фармацевтичната индустрия, не е регулирана от държавата. Безопасността за здравето ни се определя от козметичните производители по тяхно усмотрение. Никой не се замисля какво влагат в продуктите си, които ние най-старателно слагаме върху нашата кожа, никой не наднича през рамото им да види как се произвеждат, затова те създават свои собствени правила.

 

В същото време никой не задава въпроси вредни ли са кокосовото масло, екстрактът от алое вера, зеленият чай и много други. Към днешна дата никой не може да свърже тези съставки с болестта на Алцхаймер или други тежки заболявания. Растителните екстракти, етеричните масла и билки са били част от нашето битие през векове и са доказали безопастността и ползата си.

 

Наръчник за естествена красота - част III