Наръчник за естествена красота - част III

 

В наше време красотата има особено значение за обществото. Инвестираме големи количества пари, за да постигнем желаната красота бързо и лесно. Производителите на козметика знаят това и ни го осигуряват, но на каква цена. Купуваме скъпи кремове и лосиони на известни марки, които ни обещават мигновени резултати, но никой не се пита как реално действат тези продукти на кожата и дали само не замаскират истинския проблем. Възстановява ли се кожата на подклетъчно ниво или резултатите са само „видими“ докато използваме продукта? Няма бърз начин за възстановяване на кожата. Затова е важно да разберем как функционира кожата ни и да изберем правилната грижа за нея, за да бъде красива не само отвън, но и отвътре.

 

Kожата е най-големият орган в човешкото тяло. Средно един квадратен сантиметър от нея притежава 650 потни жлези, 20 кръвни клетки, 60 000 меланоцити(пигментни клетки) и повече от 1000 невронни окончания. Кожата играе ролята на защитен щит и то само с 2 милиметра дебелина. Тя ни защитава от промените в околния свят, абсорбира слънчевата светлина и я превръща във витамини, изхърля непотребните вещества и също така ни дава тактилното чувство, за да обогати нашия усет.

 

Кожата е направена от три основни слоя. Епидермис - най-външният слой на кожата, който е изграден от многослоен плосък вроговяващ епител. Стратум корнеум и дермис (осигурява изхранването на епидермиса и определя здравината на кожата). Всяка част от кожата работи в хармония с останалите. Кожата постоянно се обновява и ако нещо нарушава нормалната й работа то афектира върху всички слоеве.

 

Наръчник за естествена красота - част V