Подстригват се редовно

 

Когато не се подстригвате редовно краищата се изсушават и накъсват и така косата ви не изглежда безжизнена и вяла. За да поддържате косата си в перфектно състояние е необходимо да се подстригвате на всеки 6 до 8 седмици.

 

Избягват горенето на косата с преси и машиснимка на красива и здрава коса

 

Косата се нуждае от почивка от постоянното третиране. Затова хората със здрава коса се стараят да оставят косата си в естествено състояние максимално често. Когато можете си позволявайте да оставите косата си да изсъхне сама. Давайте почивка на косата си винаги, когато имате тази възможност.

 

Грижат се за здравето на скалпа

 

От здравия скалп зависи и здравето на косата. Затова не бива да го подценявате ако проявява симптоми като сърбеж, раздразнение или лющене. Сменете шампоана и балсама и вижте дали причината не е в тях. Ако проблемът все още е налице, най-добре е да се консултирате със специалист.

 

Хранят се здравословно и консумират много протеин

 

Протеинът е градивното вещество на косата. Тъй като тялото доставя протеините с приоритет към най-важните органи, понякога той не достига до косата. Но когато се набавят достатъчно протеини, това поддържа косата здрава и подхранена. Друга съставка, която е важна за здравето на косата е желязото. То дава енергия на косата, затова не пропускайте да консумирате храни, богати на желязо.

 

Когато третират косата си използват защитни продукти

 

За да предпазите косата си от пресите и машите е добре да използвате специален защитен спрей. Той ще предпази косата ви от увреждане и така ще я запазите здрава, въпреки третирането. Не забравяйте да избирате продукти, които залагат на натурални съставки и не съдържат агресивни химични съставки.

 

Всяка седмица си правят маски

 

За поддържането на здрава коса е добре да включвате маските в седмичния график. Те подхранват косата в дълбочина и я подготвят за следващото третиране.

 

Не се къпят с гореща вода

 

Горещите душове звучат много примамливо, но те не са полезни нито за кожата, нито за косата ви. Старайте се да се къпете със средно топла вода, а ако можете да издържите можете да завършите душа с хладна струя. Това тонизира цялото тяло и затваря фоликулите.

 

Не си пипат косата

 

Ако имате навика да пипате често косата си, по-добре се отучете от него. Така косата се замърсява по-лесно и губи формата си. Избягвайте и стегнатите конски опашки, защото те също имат негативен ефект върху косата.

 

Източник: www.realsimple.com