От векове жените в Китай, Япония и Югоизточна Азия използват оризовата вода за третиране на косата. Но има ли научни доказателства за ползите от оризова вода?

 

Оризовата вода е нишестената вода, която остава след като оризът е сварен или оставен да се накисва. Смята се, че тя помага за по-бързия растеж на косата, като същевременно с това я прави гладка и блестяща.

 

Оризовите зърна съдържат около 75-80% скорбяла. Смята се, че оризовата вода притежава много от витамините и минералите, които се съдържат в ориза. Към тях се включват снимка на косааминокиселини, Б витамини, витамин Е, минерали и антиоксиданти.

 

Според изследователи, жените в периода на Хеян (794 – 1185 г.) в Япония са имали коса, дълга до земята, която поддържали здрава, като я измивали с оризова вода.

 

Съвременният еквивалент на тази история може да се намери в Китай. Яо жените, които живеят в село, наречено Хуанглуо, са известни с това, че имат коса, която има средна дължина от 180 см. Освен за растеж се смята, че оризовата вода оказва ефект и върху поддрържането на цвета на косите им, като те започват да посивяват едва, когато жените достигнат до 80 години.

 

Изплакването на косата с оризова вода е традиционна разкрасителна процедура в много райони на Азия. Тенденцията за използването й, става все по-популярна днес.

 

Какви са ползите от оризовата вода

 

 

Ползите от оризовата вода все още не са научно доказани и са нужни още изследвания. Въпреки това, нарастват и любопитните факти по темата.

 

Как да си приготвим оризова вода?

 

Има няколко начина да си приготвите оризова вода:

 

  • Чрез накисване – за целта вземете ½ чаша несготвен ориз и го изплакнете обилно. Сложете ориза в купа и добавете 2-3 чаши вода и го оставете да се накисне за 30 минути. Прецедете оризовата вода в чиста купа.
  • Чрез ферментация – според някои привърженици на оризовата вода, ферментиралата оризова вода има повече ползи от обикновената. Смята се, че ферментиралите субстанции съдържат по-голямо количество антиоксиданти. За да ферментира, оризовата вода се накисва по гореспоменатия метод, като преди да я прецедите я оставете на стайна температура за 2 дни. След това я прецеждате в чиста купа.
  • Чрез варене – За целта към ½ чаша ориз добавете двойно количество вода от обикновено. Сварете ориза и прецедете оризовата вода в купа.

 

Как да използвате оризовата вода?

 

Използвайте оризова вода вместо балсам за коса. Измийте косата си с шампоан, както обикновено и изплакнете обилно с чешмяна вода. Полейте косата си с оризовата вода, като масажирате корените и скалпа. Оставете я за 20 минути, след което изплакнете с топла вода.

 

В заключение, ще отбележим, че освен ползите за косата, оризовата вода може да оказва полезно въздействие и върху кожата. Смята се, че скорбялата, която се съдържа в оризовата вода помага за заздравяването на кожата при хора с дерматит.

 

За още по-добри резултати комбинирайте с нашия топ продукт БИО ШАМПОАН С БИОТИН ПРОТИВ КОСОПАД AVALON ORGANIC

>> ПОРЪЧАЙ ОНЛАЙН <<