В козметиката и фармацията парабените са широко разпространени химикали, известни още като консерванти. Антибактериалното действие на техните съединения може да предпази продуктите от появата и развитието на гъбички, като по този начин удължава срока на козметиката. Ниската цена и високата ефективност на парабените позволяват честата им употреба, както в бялата, така и в декоративната козметика.

 

Като всеки друг химикал парабените си имат своето негативно отражение върху човешкия организъм. Тяхното приложение може да предизвика сериозни увреждания в имунната система, алергични реакции, контактен дерматит, купероза, проблеми с репродукцията и ендокринната система, както и да бъде причина за появата на рак. Способността на парабените да проникват в нашето ДНК им позволява да увеличат риска от рак на гърдата или тестисите, да нарушат функциите на простатата или да доведат до безплодие. Най-често срещаните парабени в съдържанието на козметичните продукти са methylparaben (E218), ethylparaben (E214), propylparaben (E2016), buthylparaben и benzylparaben.

 

Освен за всички видове парабени, трябва внимателно да оглеждаме етикетите и за онези елементи, които имат свойствата да образуват пяна. Така наречените сулфати заемат основно място в състава на шампоани, измивни гелове, сапуни и пасти за зъби. Както натриевият лаурет сулфат, така и натриевият лаурил сулфат спадат към пенителите, които носят вреда за здравето. Могат да причинят редица алергии, комедони, лющене, сухота на кожата, пърхут, косопад и дразнене на очите. Списъкът с щетите, които сулфатите нанасят е дълъг, но няма как да не отбележим способността им да проникват в тъканите на очите, в главния мозък и дори в черния дроб. Не е трудно човек да се изгуби сред такова разнообразие от химикали в козметичните продукти.

 

Повечето спрейове за коса, лакове за нокти, както и парфюмите съдържат други опасни за здравето ни химикали - фталатите. Използват се предимно за разтваряне на ароматите, тяхното фиксиране и задържане за повече дълготрайност. Фталатите са токсичен елемент и като такъв създават проблеми с черния дроб, щитовидната жлеза и половата система. Най-пагубно отражение има върху тестостерона и съществуващия вече рак на гърдата. Въпреки че са част от възможно най-много козметични продукти, най-употребяваните dibutylphthalate (DBP), dimethylphthalate (DMP) и diethylphthalate (DEP) не могат да бъдат намерени по етикетите.