Срещате затруднение в това да научите Вашите децата да поддържат добра устна хигиена? В тази статия ще Ви дадем няколко забавни игри и техники, които може да използвате, за да ги накарате да си мият правилно и редовно зъбките.

 

Също както къпането или консумирането на полезни зеленчуци, миенето на зъбите може да се окаже дейност, която децата Ви няма да посрещнат с голям ентусиазъм. Ето защо родителският подход тук е изключително важен. Добре поддържаната устна хигиена е от съществено значение, тъй като тя осигурява оптимална защита на зъбите и венците на Вашите деца.

 

Съществуват редица методи и техники за насърчаването на децата да си мият редовно и ефективно зъбките. Ето някои от тях:

 

 

  1. Превърнете миенето на зъби в една епична история

Родителите все говорим за това как нередовното миене на зъби може да причини кариеси или как сладките изделия причиняват силна болка. Това обаче не винаги е добра  и ефективна практика. Понякога нашите деца се нуждаят от една епична история, която ще ги накара да видят в нова светлина миенето на зъбките.

 

 

  1. Вземете им четка с играчка или с любимия анимационен геройснимка на дете, което си мие зъбите

За да се въодушевяват допълнително, може да им вземете четка за зъби с любимия им герой. Може също така да създадете игра, в която четката за зъби на Вашето дете ще бъде супергерой, който трябва да спаси всеки зъб от чудовището – в случая плаката. 

 

 

  1. Превърнете миенето на зъби в игра  

Мери Попинз има право:Във всяка работа, която трябва да бъде свършена, има елемент на забавление. Намерите ли забавлението, работата се превръща в игра!”.

Всичко, от което се нуждаете, за да направите миенето на зъби вълнуващо за Вашето дете, е просто малко забавление. „Обзалагам се, че мога да измия зъбите си по-добре от теб”, може да накара Вашето дете да се въодушеви и да измие зъбките си.

 

 

  1. Оставете ги сами да изберат пастата за зъби

Когато дойде време да вземете паста за зъби за Вашето дете, оставете го то само да избере каква детска паста иска да ползва. Пастите за зъби за възрастни може да са твърде силни за по-малките. Само не забравяйте, че е препоръчително да използвате пасти с натурални съставки, тъй като те са безопасни и нежно почистват деликатната кожа на венците и заздравяват детските зъбки.

 

 

  1. Мийте зъбите си заедно

Покажете на Вашите деца, че миенето на зъби е основен компонент за здравословен начин на живот. Както всички знаем, докато са още малки, децата искат да бъдат като родителите си и често ги имитират. Възползвайте се от това! Прекарайте известно време с тях и им покажете ползите от ярката и здрава усмивка. Те сами ще поискат да положат усилия, за да имат Вашата усмивка.

 

 

И все пак ако Вашите деца продължават да отказват да си мият зъбите, не се притеснявайте и се консултирайте със зъболекар. Това ще помогне, тъй като детето Ви ще чуе инструкциите от някой специалист. Понякога просто децата не искат да чуят това, което им говорят родителите.

 

Източник: drashleymann.com