И така, в предишната статия разгледахме кои са видовете алкохол, които изсушават кожата ни и е по-добре да избягваме. В днешната статия ще ви покажем някои други представители на алкохола, които, не само че не са вредни, но дори могат да бъдат полезни. В следващите редове ще ви покажем кои са те, . 

 

Мастните алкохолиснимка на алкохол под микроскоп

 

Наречени "восъчни" алкохоли или "мастни" алкохоли, тази втора група от алкохоли в продуктите за кожата, има напълно различни свойства от тези, които споменахме по-горе. Тези алкохоли обикновено се получават от естествени мазнини и масла, често от кокосово и палмово масло. Намират се в природата като восъци, така че са богати на здравословни мазнини. Те могат да бъдат получени и от петролни източници или направени в лаборатория.

 

Някои примери включват:

 

Гликол (Glycol), Цетилов алкохол (Cetyl Alcohol), Стеарилов алкохол (Stearyl Alcohol), Цетеарилов алкохол (Cetearyl Alcohol).

 

Производителите използват тези алкохоли по няколко причини:

 

  1. Тези алкохоли работят като "емулгатори", които помагат да се смесва водата с масла, за да се създадат приятни, гладки кремове и лосиони.
  2. Тъй като са естествено овлажняващи, те са включени в много кремове и лосиони за хидратиране на кожата.
  3. Хората обичат плътни и богати кремове. Мастните алкохоли могат да помогнат за сгъстяването на формулата до точната консистенция.

 

Тези алкохоли обикновено се представят в по-положителна светлина от останалите, тъй като те не изсушават и не увреждат кожата. Напротив, те помагат за овлажняването на кожата поради естественото съдържание на мастни киселини.

 

За хората с много чувствителна кожа, обаче, би било по-добре да избегнат и тези алкохоли.

 

В заключение, всички ние трябва да стоим настрана от първата група алкохоли - онези, които изсушават и увреждат кожата. Мастните алкохоли няма да навредят на повечето от нас, но вече знаете какво ще кажем - обичаме да използваме естествени съставки, за да може кожата ни да се чувства най-добре.

 

Източник: annmariegianni.com