Кой не иска да има красива усмивка с бели, блестящи зъби? Но кой е най-добрият начин да избелите зъбите си.

 

Някои хора, независимо от това колко пъти мият зъбите си, имат петна по тях от пиене на кафе , чай и пушене на цигари. Понякога жълто и кафяво оцветените зъби са признак за по-голям проблем – лошо състояние на венците, изтъняващ емайл и цялостна лоша дентална хигиена. Само избелването няма да предпази зъбите и венците ви от кариеси и заболявания като гингивит (възпаление на венците). Белите зъби са хубаво нещо, но имайте и предвид, че цветът на зъбите няма нищо общо със здравето им.

 

В тази статия ще намерите информация за натуралните методи за избелване на зъбите и подобряване на цялостната оралната хигиена.снимки на избелване на зъби

 

Защо зъбите стават жълти?

 

Зъбите се обезцветяват, придобиват жълт и дори бежов и кафяв цвят, заради петна, които се развиват както на твърдата, бяла повърхност на зъба (емайлът), така и по-надълбоко в структурата на зъба. Под емайла има бледо кафява субстанция, наречена дентин, която може да стане видима при изтънен емайл – често срещано явление при много възрастни. Рисковите фактори, които изтъняват емайла включват остаряване, гени и прием на храни, които предизвикват ерозия и/или оцветяване. Много от същите нездравословни навици увеличават риска за заболяване на венците.

 

Някои от причините за това зъбите ви да станат жълти, бежови или кафяви:

 

 • Пиене на кафе или чай
 • Пушене на цигари
 • Изтънен емайл вследствие на остаряване
 • Нездравословна диета – това включва консумирането на безалкохолни напитки, сладки, понякога и някои плодове. Дори някои добавки могат да помогнат за изтъняване на емайла, заради киселинното си съдържание.
 • Сухи устни, тъй като липсата на слюнка означава по-малка защита на емайла
 • Дишане през устата и блокиране на носните проходи – тези състояния намаляват количеството слюнка и затрудняват овлажняването на зъбите и устата
 • Използване на антибиотици
 • Свръх прием на флуорид, особено ако този навик започва, когато сте дете
 • Гени

 

Ето и някои от натуралните начини да избелите зъбите си в домашни условия:

 

 1. Мийте зъбите си след прием на храни и напитки

 

Най-добрият начин да избелите зъбите си по естествен път, макар това не винаги да е лесно, е просто да миете зъбите си с подходяща паста след всяко хранене и пиене. Това изисква голямо постоянство и може да се окаже трудно, особено ако сте на работа или навън.

 

Избягвайте пушенето на цигари, пиенето на много кафе и чай, подобрете оралната си хигиена и яжте здравословно – всичко това може да предотврати пожълтяването на зъбите. Също така пийте повече вода след храненията, за да намалите негативните ефекти.

 

 1. Сода бикарбонат и водороден пероксид

 

Водородният пероксид е антибактериален агент и действа добре за цялостното почистване на устата и венците. Може да си направите вода за уста, като използвате 1:1 вода и водороден пероксид. Задръжте в устата си за около минута и после излакнете. Според изследвания, водородния пероксид поддържа дъха свеж, като елиминира вредните бактерии и действа като натурален антисептичен/антибактериален агент. Също така може да ви осигури естествена защита от заболявания на венците като гингивит и парадонтит.

 

За да премахнете повече плака от зъбите, може да си направите паста, като смесите малко количество водороден пероксид и сода бикарбонат. Преди да използвате тези продукти, първо измийте зъбите си, както обикновено. Не прекалявайте със содата, защото ако сложите много от нея тя може да повреди емайла ви. Измийте зъбите си със сместа за около 30 секунди, после изплакнете добре.

 

Като алтернатива на содата бикарбонат може да използвате каолинова глина. Смесете малко каолин с вода и го нанасяйте веднъж седмично. Изплаквайте обилно. Може да опитате да смесите няколко капки карамфилово масло или масло от мента, за да подобрите вкуса. Освен това тези масла имат антимикробни свойства.

 

Следва продължение...