Повечето хора използват антиперсперанти и дезодоранти, за да избегнат неприятната миризма. Миришем най-много тогава, когато се потим. Потта сама по себе си не мирише, но присъствието на бактерии подмишниците ѝ придава лош мирис. В действителност аминокиселините и липидите в потта се разграждат от бактериите, превръщайки потта във вещество с неприятна миризма. 

 

снимка на жена, която си слага дезодорант

Подмишниците са нашата екосистема

 

Подобно на червата, в подмишницните ни има много бактерии. Те могат да бъдат дестабилизирани от употребата на някои антибиотици и храни, които създават среда за развитие на проблемни микроби, елиминиращи полезните бактерии. Целта тук е постигането на баланс.

 

Ето няколко начина, които да ни помогнат да балансираме полезните и вредните бактерии в микробиома подмишниците:

 

Използвайте по-нежни сапуни, тъй като съществуват силни сърфъктанти като SDS и SLS в повечето от тях. SDS и SLS елиминират защитния себум, богат на полезни мазнини, които предпазват кожата. Натуралните сапуни без химикали благоприятстват създаването на по-добра среда за развитието на полезните бактерии.

 

Избягвайте алуминий на всяка цена, защото той предотвратява изпотяването и е свръзан с редица други здравословни проблеми, включително рак на гърдата.

 

Четете внимателно етикета, тъй като кристалните дезодоранти твърдят, че не съдържат алуминий. Стипца (Alum) е една от техните съставки, която в действителност представляв акалиево-алуминиев сулфат, така че те на са изцяло „без алуминий ”, но все пак представляват по-добра алтернатива в сравнение с повечето  антиперсперанти.

 

Парабените и триклосанът са силни антибактериални съставки,  които оказват най-лошия дестабилизиращ ефект върху микробиома подмишниците. Ако продуктът против изпотяване съдържа тези съставки, ще се затрудни неимоверно развитието и виреенето на полезните бактерии.

 

Източник: healthylifestar.com