снимка на авокадо

 

Не е никак изненадващо, че авокадото е извънредно полезно, но знаете ли, че в костилката му се намират по-голяма част от притежаваните антиоксиданти?

 

Консумирането на костилката има следните полезни действия: 

 

  • Подпомага храносмилането благодарение на високото съдържание на фибри
  • Фибрите ще Ви накарат да се чувствате сити, което от своя страна намалява апетита
  • Тъй като костилката съдържа голямо количество антиоксиданти, консумирането ѝ ще зареди кожата Ви с блясък. В действителност консумацията би могла да поправи щетите, нанесени върху клетките от свободните радикали, и да възстанови колагена.
  • Фитохимикалът, известен като флавонол, който се намира в костилката, намалява развитието на тумори
  • Костилките на авокадото могат да намалят високия холестерол и дори да помогнат при лечението на високо кръвно и диабет
  • Костилката съдържа редица полезни вещества, в това число калций, магнезий и калий

 

За да се възползваме от този мощен заряд от хранителни вещества, бихме могли да смиламе костилката в смути или да я рендосваме на прах, който да добавяме към салати или друга храна. Ако не притежавате мощен блендер,  можете да рендосате костилката на фин прах с кухненски робот. Тъй като костилката е доста горчива на вкус, най-добре е да я комбинираме със силни вкусове. За едно смути например бихте могли да използвате половин костилка или по-малко.

 

Рецепта за превъзходно смути с костилка от авокадо (за двама)

 

Съставки:

 

  • 2 чаши бадемово мляко
  • 1 чаша замразени боровинки
  • 1 ½ среден на големина банан
  • 1 костилка от авокадо (може и на прах)
  • 1 мерителна лъжичка от любимия Ви протеин на прах (например ванилия, шоколад и т.н.)
  • 5 капки етерично масло от портокал (по желание)

 

Начин на приготвяне:

 

Поставете съставките в блендер, смесете за около минута на средна скорост и се насладете.

 

Източник: mindbodygreen.com