снимка на жена, която пие кафе

Пиенето на сутрешното кафе на празен стомах не е никак добра идея. Ето някои причини за това:

 

  1. Стомашна киселина

 

Стомахът съдържа хидрохлорична киселина, която в подходящите нива помага на организма да преработи ефикасно храната.

 

Кафето стимулира отделянето на тази стомашна киселина, която в големи количества разяжда стомашната лигавица. Ако това продължава редовно, може да се появи язва или гастрит.

 

  1. Безпокойство

 

Когато прекарваме сутрините на празен стомах, намаляваме способността на мозъка да обработи правилно хормона на щастието - серотонин.

 

Ако мозъкът не може да обработи правилно този хормон, се появява депресия и безпокойство.

 

Когато добавим и чаша кафе към празния стомах, причиняваме още безпокойство, тъй като увеличиваме нивата на кортизол и адреналин в тялото, което води до нервно напрежение и раздразнителност.

 

  1. Дехидратация

 

Консумацията на кафе на гладен стомах увеличава количеството вода, което организмът изхвърля, а това от своя страна може да доведе до дехидратация. Така става още по-голяма вероятността да посегнем към още едно кафе, за да утолим жаждата.

 

  1. Загуба на апетит

 

Въпреки че кафето е отличен начин за подтискане на апетита, сутрините не са най-подходящият момент за това. Всички имаме  нужда от закуска и ако редовно я пропускаме, ще напълнеем с течение на времето.

 

И така, кога е най-подходящото време да пием кафе?

 

Изследванията сочат, че ако ядем здравословна и питателна закуска, можем да се насладим на чашата кафе без никакви угризения между 10 часа сутринта и обяд.

 

Източник: davidwolfe.com

 

Четете още полезни статии в нашия блог.