снимка на жена в ЯпонияКогато бях студентка, имах щастливата участ да спечеля стипендия и да отида да уча в Япония. Прекарах в страната на изгряващото слънце над 5 години и черпих „от извора” всички възможни знания как да запазим кожата си млада и как да живеем по-здравословно. И какво по-подходящо място за това от Япония?

 

Въпреки че азиатците като цяло са генетично предразположени да изглеждат по-млади, жените полагат неимоверни грижи за кожата си, като най-голямо впечатление ми правеше усърдието, с което вечер почистват лицето си (това ще бъде тема на друг блог пост) и с което се пазят от слънцето. Може би второто се дължи отчасти на факта, че в Азия „бялата” кожа е символ на висок статус.

 

И така, японките не само използват старателно слънцезащитни продукти, но за тях през лятото шапката и чадърът за слънце са задължителни аксесоари. В магазините дори продават дълги ръкавици за слънце (подобни на официалните ръкавици за вечерен тоалет). Въпреки че в Япония лятото е изключително горещо поради невероятната влага, рядко ще видите навън японка, която не е с по-дълги ръкави или дрехи – отново с цел да се предпази от слънцето.

Японките знаят, че „кожата е ценна стока” и се грижат за нея с религиозна прилежност. Въпреки че за нас тяхната усърдност понякога граничи с лудост и се отнасяме към това с хумор, за тях безпощадното излагане на красивата „бяла” кожа на слънце е истинско престъпление. Неслучайно те нямат бръчки дори и в напреднала възраст.

 

Това е един от най-ценните уроци, които научих и прилагам за себе си, и още едно доказателство, че грижата за кожата изисква постоянство и ревностна слънцезащита.

 

Ако темата Ви интересува, предлагаме още статии относно слънцезащитата в нашия блог:

 

UVA или UVB?

Какво представлява слънцезащитният фактор или SPF?

Какво количество слънцезащитен крем трябва да използваме?

 

С обич,

Любима