Клетките в основата на косата, наречени меланоцити, са отговорни за производството на пигмента, който придава цвят на косата. За да се направи това, те се нуждаят от витамин В12, а в някои случаи недостигът на този витамин може да доведе до преждевременно посивяване. Въпреки това, след като сте навършили 30-годишна възраст, капацитетът на меланоцитите, които правят естествения пигмент на косата, започва да намалява. Скоростта, с която това се случва, до голяма степен се продиктува от генетиката, но пушенето може да ускори процеса.

 

Стресътснимка на жена със сива коса

 

Посивяването на косата може да бъде предизвикано от стрес при податливи хора. "Може да преминете от доста тъмна коса към бяла  в продължение на няколко дни", казва Дез Тобин, директор на Центъра за кожни науки към университета в Брадфорд.

 

Хормоните

 

Хормоните са тясно свързани с пигментацията на косата и дисбалансът може да доведе до посивяване на косата.

 

Химикали

 

Понякога използването на шампоани и бои с химикали могат да причинят посивяване на косата. Това може да се получи също и от алергична реакция.

 

Обратим ли е процесът на побеляване?

 

Всичко зависи от причината за посивяване на косата. Ако тя е генетична, няма какво много да се направи по въпроса. Ако проблемът е здравословен, най-добре е да се консултирате с доктор и да лекувате болестта. Когато тя се лекува може да се възстанови и пигментацията на косата ви. Лечението, обаче не е гаранция за възвръщане на цвета.

 

Понякога хормоналната терапия подпомага възстановяването на пигментацията на косата. Допълнителният прием на витамин В 12 чрез хранителни добавки също може да подобри състоянието.

 

Източник: stylecraze