Все по-често потребителите започват да търсят козметика с натурални екстракти, но и също толкова често избират продукт, който имитира естествената козметика. Тук се намесва и психологическият момент на влияние върху избора ни, чрез използването на оцветители, които визуално доближават козметичните продукти до техните предполагаеми еквиваленти в природата. По този начин можете да откриете шампоан с лавандула в лилав цвят или крем за ръце с невен, оцветен в оранжево. Примерите могат да бъдат много.

 

Как да разберем дали един продукт съдържа синтетични оцветители? Все още бихме могли да открием тези тихи вредители, маркирани като FD&C или D&C, въпреки че значителна част от тях са забранени, заради канцерогенните процеси, които предизвикват в човешкия организъм. Именно тези резултати от употребата на козметика със синтетични оцветители предизвикват желанието на потребителите да търсят природни продукти.

 

Ако погледнем още от древността и преминем през Средновековието и Ренесанса, за да стигнем до наши дни, ще се натъкнем на Клеопатра и нейните рецепти за красота, средновековните вярвания за прочистване с пиявици, ренесансовите парфюми и ярък грим, стигайки до появата на сапуна през епохата на Просвещението, когато за пръв път се оценява връзката между хигиена, здраве и красота.

 

Постепенно за хората става ясно, че изборът на органична козметика осигурява не само отлична хигиена, но и здраве, което от своя страна рефлектира върху външната красота. Не случайно за гърците от древна Елада думата „козметика” означава изкуството да се разкрасяваш. С течение на времето, произходът на необходимите за разкрасителни процедури суровини се променя. По време на индустриалния прогрес, производителите на козметика разчитат на рекламирането на продукти с природен произход, но неусетно в тази промишленост се прокрадва употребата на синтетични аналози, които са доказани канцерогени.

 

С оглед на зачестилите случаи на влошено здравословно състояние, използването на козметични продукти със синтетични оцветители предизвиква хората отново да обръщат поглед към естествените съставки – растителни и минерални. Производството и употребата на козметика с естествен произход би имало благотворно въздействие, както върху хората, така и върху състоянието на цялата ни планета. Личният ни избор дава отражение не само върху нас, но и върху всичко, което ни заобикаля.