Придатъкът, който излиза от епидермиса на главата, известен още като коса, играе ролята на защита за кожата на главата. снимка на косъм под микроскопКосата е съставена от три слоя: кутикул (епидермис), кортекс (обвивка) и медула (сърцевина).

 

Кутикулът е най-външният слой на косъма. Под микроскоп той изглежда като наредени керемиди, т.е. много малки клетки, които се пристъпват една с друга. Тези клетки работят за защитата на косъма и го предпазват от нарушаване на вътрешната структура на косъма и за контролиране на водното съдържание вътре в него. Под кутикулът се намира средният слой или кортексът, който дава силата, цвета и плътността на косъма. Следва най-вътрешната част – медулата. Тя присъства само в много плътна коса. Подредените като керемиди клетки на епидермиса са насочени в посока края на косъма и се повдигат по време на определени химични процеси. Когато клетките са се повдигнали, различни субстанции могат да навалязат в обвивката.

 

Средният слой е обвивката и тя изпълнява множество функции. Средно около 90% от теглото на косата идва именно от този слой. Растежа на клетките се формира от влакнести субстанции, които дават сила и еластичност на косата. Обвивката съдържа в себе си и пигмент (меланин), който дава естественото оцветяване на косата. Различни процедури като боядисване, стилизиране, изправяне, оксидиране на косъма могат да причинят постоянни промени в косата. Тези промени се отразяват именно в обвивката.

 

Съществуват два вида меланин, които могат да се намерят в кортекса: еумеланин и феомеланин. Еумеланина произвежда пигмента за кафявия и черния цвят и е най-доминиращият вид на меланина. Феомеланинът е отговорен за жълтия, червен и светло кестеняв цвят на косата. Естественият цвят на косата идва от съотношението на тези два вида меланин комбинирани с броя и размера на пигментните гранули. Когато косата е сива, това означава че има липса на меланинови пигменти в кортекса.

 

Медулата е най-вътрешната част от строежа на косъма. Тя е съставена от кръгли клетки и нормално може да присъства в плътна и/или груба коса. Естествено руси и тънки коси не съдържат този най-вътрешен слой.

 

Под епидермиса има набор от структури, които работят заедно за да подпомогнат растежа на косата. Корените на косата (частта под повърността на скалпа) работят заедно с дермалната папила, фоликулите на косъма, аректопилните мускули и себума при формирането на косата.

 

Дермалната папила отговаря за преноса на кръв и инервирането на косата, като по този начин се доставят хранителните вещества в косъма. Тези жизненоважни хранителни съставки са необходими за да може косата да расте. Дермалната папила изглежда като конус и е разположена вътре в основата на корена (фоликул). Тя е връзката на косата с организма.

 

Основата на корена е друг много важен елемент от строежа на косата. Той  се намира в основата на косъма. Той дества като защита за дермалната папила.

 

Неправилното приложение на топлинни уреди и прекалените манипулации могат да увредят епидермиса, като нарушат цялостта на косъма. За да избегнете увреждането на косата трябва да прилагате правилната грижа за косата си.

 

 

Източник: designessentials