Ако сте свикнали да избирате шампоана по опаковката или по аромата, тази статия ще ви насочи как да избирате продукти, които не съдържат агресивни химични съставки и дразнители.

 

Содиум лаурил/лаурет сулфатснимка на козметични продукти

 

Още известен като SLS тази съставка присъства в повечето масови шампоани и формира обилната пяна, която сме свикнали да се получава. Но вероятно не знаете, че тази съставка разрушава косъма при продължително използване. SLS има силен антибактериален ефект. Той отмива всички полезни и вредни бактерии и така изсушава скалпа до степен, в която се нарушава баланса му.

 

Полиетилен гликол

 

Известен още като PEG, тази съставка се използва в шампоаните като уплътняващо средство. Той лишава кожата и косата от собствената им влажност.

 

Диетиноламин/триетиноламин

 

Продуктите, съдържащи DEA и TEA могат да причинят раздразнение или алергична реакция на скалпа. Те също така разрушават полезните вещества в скалпа като кератин и правят косата суха и безжизнена.

 

Парабени

 

Използват се за да удължат срока на годност на козметичните продукти. Метилпарабен и пропилпарабен са известни с токсичния ефект върху тялото. Парабените причиняват не само раздразнения по скалпа, но могат да повлияят и на хормоналния баланс и така да причинят косопад.

 

Формалдехид

 

Големите количества на тази съставка в шампоаните може да доведе до косопад.

 

Изкуствени аромати

 

В синтетичните аромати могат да се съдържат около 3000 различни химични съставки. Някои от тях могат да причинят раздразнения.

 

Изкуствени оцветители

 

Синтетичните оцветители се използват широко в козметиката поради естетически причини. Ще ги откриете в съставките под инициалите FD&C и D&C, последвани от цвят и номер. Оцветителите могат да причинят раздразнения и чувствителност на скалпа.

 

Пропилен гликол

 

Известен още като антифриз, който слагате в колата си. Използва се в козметичната индустрия за да предпази продуктите от замръзване при транспорта им. Пропилен гликолът може да наруши структурата на кожата и да предизвика раздразнения и алергични реакции.

 

Петролеум и минерално масло

 

Тези съставки също са много често срещани в козметиката. Имат силно хидратиращо действие, но те утежняват косата и възпрепядстват естественото омазняване на скапла да бъде абсорбирано в косата.

 

Източник: theepochtimes