Съставките, които се съдържат в шампоаните и спомагат за растежа на косата включват различни масла, пиритион цинк и кетоконазол и протеинови подобрители. Наличието на някоя от тези съставки не гарантира резултати, но ако искате да помогнете на косата ви да расте по-бързо, присъствието на една от тези съставки във вашия шампоан е добър старт. Като минимум, просто прилагането на шампоани за растеж на коса в комбинация с масажи на скалпа стимулира притока на кръв, което подобрява усвояването на хранителните вещества в продуктите за коса.

 

Растителни масла за растежснимка на жена с хубава коса

 

Шампоаните за растеж на косата често включват различни видове масла. Две масла са доказали своята ефективност чрез научни изследвания. Това са кокосово масло и масло от розмарин. Изследване на медицинския център на Университета в Мериленд показва, че хора, които са имали алопеция ареата и масажирали скалпа си всеки ден в продължение на седем месеца с розмарин, лавандула, мащерка и кедрово дърво са постигнали значително подобрение. Косата на участниците нарастнала значително повече от тези, които не използват масла. Кокосовото масло, съдържащо се в шампоаните, намалява загубата на протеини при повредена коса и поддържа кожата на главата хидратирана.

 

Аминокиселини

 

Протеините съставляват почти 90 процента от косата. Поради тази причина често във формулите за растеж на косата се срещат аминокиселини - градивните елементи на протеина. Изследванията са доказали някои ползи от използването на аминокиселини локално за увеличаване на протеиновите нива в косата, но протеинът е много по-полезен за растежа й, когато се консумира като хранителна диета. Тялото не може да произвежда достатъчно фибри за косата без достатъчно количество аминокиселини.

 

Витамини

 

Провитамин В, или още т.нар. биотин, е част от групата на В витамините. Често се среща в съдържанието на шампоаните, защото е изключително важен за здравето на косата. Дефицитът на биотин може да причини косопад, защото тялото разчита на него да метаболизира аминокиселините, което от своя страна подпомага растежа на косата. Витамините и билките, включени в шампоаните за растеж, облекчават дразненето на скалпа и подобряват качеството на косата, но е трудно да се каже дали реално стимулират растежа й

 

Пантенол

 

Пантенол, или витамин В-5, също играе важна роля за грижата за косата. Той създава един филм на косата, който защитава косата от заплитане и накъсване и я прави да изглежда по-лъскава. Пантенолът е част от групата на витамин В, но когато се прилага върху косата, той приема провитаминна форма и се превръща в пантотенова киселина. Така той може да проникне в косъма и в корена на косата и да ги зареди с допълнително количество витамин В, който подпомага сгъстяването на косата и стимулира растежа й. Според HealthAndBodyFitness и HairMatters, пантенолът може да увеличи диаметъра на косата до 10%.

 

Източник: livestrong