На пазара има изобилие от продукти за мазна, суха и нормална коса. Какво става, обаче когато косата ни се омазнява в корените, а в краищата става все по-суха? Как да се грижим за този „смесен“ тип коса? Ето няколко съвета:

 

Избирайте подходящи продукти

снимка на проблеми с косата

 

Трябва да изберете продукт, който почиства добре, но без да изсушава скалпа. Подбирайте шампоани и балсами с натурални екстракти, които не са толкова агресивни за косата и имат балансиращи свойства. Такива са масло от жожоба, пшеничен протеин, мента и др.

 

Балсам преди шампоана

 

Освен за суха коса с мазен скалп, този трик е много подходящ и за много увредена коса, тъй като дори и най-подхранващите шампоани в такива случаи до известна степен третират косъма. Балсамът играе ролята на защита на сухия косъм по време на почистването. Просто нанесете балсам по дължината на косата (само на 2/3 от косата, без корените), като наблягате най-много на най-сухите участъци. След това отмийте косата си както обикновено с шампоан. При нужда след шампоана може отново да сложите балсам на най-сухите участъци. Освен балсам, в тези случаи можете да използвате и кокосово или друго базово масло.

 

Нанасяйте балсам само там, където е необходимо

 

Ако косата ви е суха само в най-долната част на косата, нанасяйте балсама само там. Не е нужно да нанасяте по цялата дължина когато косата ви е склонна към омазняване. Така ще забавите замърсяването на скалпа и слепването в корените. Същото правило важи и за стилизантите за коса – колкото по-далеч от корените, толкова по-добре.

 

Почиствайте регулярно четката и гребена

 

След като сте взели всички предпазни мерки против бързото омазняване на скалпа, не забравяйте да почистите четката и гребена, които ползвате. Те също задържат мръсотия, бактерии и остатъци от стилизантите за коса.

 

Не прекалявайте с ресането

Честото ресане може да ускори производството на себум и така косата ще се омазни по-бързо.  Пипането е друг лош навик, с който трябва да се сбогувате. Ръцете ежедневно се допират до множество мръсотия, която лесно може да бъде пренесена върху косата. Затова най-добре не си позволявайте това удоволствие.

 

Източник: hairmomentum