Да, произходът на всеки накъсан кичур може да един и същ - атмосферни влияния и щети - но това не означава, че всеки косъм няма собствена история, която да разкаже. Всяка жена отделя средно година и половина от живота си за грижа за косата си. За да сте наясно как да се погрижите за нея, ще ви представим различните видове цъфтене на косата и какво може да се направи в конкретните случаи.

 

 

  1. Тип "базово"

снимка на класически цъфтеж

 

Това е един от най-често срещаните типове цъфтеж, при който се наблюдава ранно развитие на накъсване. В тези случаи средният и най-плътен слой на косата все още е здрав в по-голямата си степен, но големи части започват да се разделят.

 

За какво говори този вид накъсване: Вашата коса се нуждае от повече хранителни вещества, но все още не е твърде късно! Използвайте лечение, което да помогне да запечатате и да излекувате вашите краища.

 

 

  1. „Мини“ цъфтеж

снимка на "мини" цъфтеж

 

Подобно на първия тип накъсване, мини цъфтежът е много разпространен и пример за ранно развитие на цъвтеж.

 

За какво говори този вид накъсване: Отново, вашите краища са жадни. Излекувайте ги, преди да е станало твърде късно.

 

 

  1. Тройно, четворно разделяне

снимка на троен цъфтеж на косата

 

Те са малко по-често срещани като основното накъсване и „мини“ цъфтежа и са примери за по-голямо увреждане на  косата. Това е и причината за по-значително разделяне на косъма.

 

Какво да се направи: Косата ви се нуждае от по-дълбоко възстановяваща терапия и може би малко повече подстригвания годишно.

 

 

 

  1. Цъфтеж тип „дърво“

снимка на цъфтеж тип "дърво"

 

„Дървото“ представлява случай, при който от едната страна на косъма има повече увреждания, отколкото другата и в резултат на това започва да се отделят няколко „клона“ от кортикални клетки.

 

Какво да се направи: Трябва да се подстрижете възможно най-скоро! След това използвайте продукти, които възстановяват и предпазват косата от увреждания.

 

 

  1. Цъфтеж тип „свещ“

снимка на цъфтеж тип "свещ"

 

Свещта е пример за значителна загуба на външния слой на косата (кутикула). Тук все още не се наблюдава цъвтеж, но „свещта“ е признак, че косата може всеки момент да започне да се разделя.

 

Какво да се направи: За съжаление и тук е неизбежно и трябва да се подстрижете. За да предпазите косата от по-нататъшно влошаване използвайте възстановяващи продукти, също може да приложите и гореща терапия за коса.

 

 

  1. Цъфтеж тип „възел“

снимка на цъфтеж тип "възел"

 

Единичните възелчета говорят сами по себе си за това какво представляват. Къдравата коса има този проблем, когато къдрицата се е заплела и се е образувал възел. Обикновено при разресване косата се накъсва там, където е възелът.

 

Какво да се направи: Ако имате къдрава коса, трябва много да внимавате, когато я решете, за да не се накъсва.

 

Източник: www.marieclaire.com