Не, но ако косата ви е склонна към омазняване, енергичното масажиране на скалпа може да стимулира допълнително производството на себум. Всъщност, честото измиване е по-вероятно да изсуши косата.

снимка на жена, която се къпе

Като цяло естественото омазняване на скалпа със себум е нещо нормално и полезно. Това, обаче не означава, че честото миене на косата е вредно. Външните фактори, които ежедневно агресират и замърсяват косата също се отразяват на здравето й. Замислете се колко много замърсявания премахвате от лицето си всяка вечер. Косата също е изложена на това, а когато не е измита всичко това се прехвърля и на възглавницата и лицето ви. Затова е важно да се съобрязявате, както с спецификата на вашия скалп, така и с ежедневните замърсявания, на които сте подложени.

 

За да регулирате и балансирате производството на себум избирайте шампоани и балсами с естествено балансиращи екстракти, като пшеничен протеин, масло от лимон и розмарин и др.

 

Опитайте специално разработения шампоан на Giovanni за мазна коса, който не съдържа агресивни сулфати, които да изсушават скалпа и е подходящ за ежедневна употреба.

 

Източник: refinery29