Изопропил алкохол. SD алкохол. Цетилов алкохол. Цетеарилов алкохол. И най-обикновен алкохол. Те се появяват постоянно в продуктите за грижа за кожата – от овлажнители до душ гелове и измиващите продукти за лице. Вероятно имате чувството, че не са много полезни. В същото време може да се досетите и за алкохола, който се използва за разтривки, и как той се изпарява, когато го нанесете, оставяйки кожата Ви суха и стегната. Тези съставки такива ли са или са нещо напълно различно?

 

Прочетете, за да разберете точно кои видове алкохол се използват в продуктите за кожата, защо някои няма да ви навредят и защо други не само ще изсушат кожата ви, но и ще ускорят процеса на стареене и увреждането й.

 

Потенциално опасните алкохолиснимка на алкохолни разтвори

 

Повечето видове алкохол са подобни на чистия алкохол, с изключение на това, че са смесени с "денатуриращи" агенти или добавки, които ги карат да се усещат и да миришат лошо – най-вече, за да обезкуражат хората да ги консумират! Тези добавки често са разработени в лаборатории течни нефтени деривати. Така че тук говорим за обикновен алкохол, просто с някои добавки, като храна с аромат.

 

Някои примери включват:

 Етанол (Ethanol),  Денатуриран алкохол (Alcohol Denat), Етилов алкохол (Ethyl Alcohol), Метан (Methane), Изопропил алкохол (Isopropyl Alcohol), SD алкохол (SD Alcohol).

 

Производителите използват тези алкохоли в продуктите за грижа за кожата по няколко причини:

 

  1. Действат като "разтворители" във всяка формула, което означава, че те помагат на всички останали съставки, особено на тези, които по принцип не са разтворими във вода, да се смесват добре, така че крайният продукт да е гладък крем или течност.
  2. В някои продукти, като измиващите продукти за лице, са включени алкохоли, които спомагат за свиването на размера на порите и стягането на кожата.
  3. Алкохолите помагат на кожата по-добре да абсорбира останалите съставки във всяка формула. Ето защо производителите ги използват в овлажняващите кремове, за да улеснят проникването на съставките.
  4. Алкохолите имат свойството да убиват микробите, така че понякога се използват като консерванти в козметичните продукти.
  5. Защо според вас обикновеният алкохол ви дава онова охлаждащо чувство? Защото се изпарява бързо. Производителите харесват това, тъй като правят продуктите бързо съхнещи, като лак за коса, например.

 

Както вероятно сте предположили, тези видове алкохоли са сухи и дразнещи. Но има още причини, поради които ще искате да ги избягвате:

 

  • Тези алкохоли като цяло изсушават и дразнят кожата. (Помислете за това, как се чувстват ръцете ви, след като използвате дезинфектант за ръце - повечето от които съдържат много алкохол.) Те премахват естествената киселинна мантия на кожата, дехидратират клетките и има вероятност да увеличат появата на фини линии и бръчки.
  • Според проучване от 2008 г. за действието на етанола върху кожата "употребата на етанол е свързана с кожни раздразнения или контактен дерматит ..." Добавя се още, че "към момента липсва актуалната оценка на риска от прилагането на етанол върху кожата и в устната кухина. "
  • Кожата има естествена бариера, която помага да запечатва влагата и да се предпази от стресови фактори и други вредни елементи. Алкохолът нарушава тази бариера, като оставя кожата по-уязвима при атака от дразнители, алергени, бактерии и вируси.
  • Тези алкохоли могат да увредят кожата. Шокиращо, нали? Но лабораторните тестове върху кожните клетки действително показват, че етанолът (алкохолът) може да бъде токсичен за тях. През 2002 г. например изследователите обработват кожни клетки с различна концентрация на етанол. Те установяват, че етанолът уврежда клетките и може също така да предизвика "апоптоза" , което означава, че клетките са умрели след експозицията.
  • Алкохолът може да влоши състоянието на акнето. Много от продуктите за акне съдържат алкохол, заради способността му да убива микробите и начина, по който помага да се премахне омазняването на кожата. Проучване от 2011 г. обаче установява, че с течение на времето продуктите за акне, които съдържат алкохол, всъщност изострят състоянието, защото причиняват дразнене и сухота. В резултат на тази сухота се отделя повече себум, оставяйки ви с по-сериозен проблем от началото.

В следващата статия ще ви представим някои видове алкохол, които не само, че не са вредни, а дори биха могли и да бъдат полезни. Продължете към втора част.