Знаете ли, че през живота си средно изпозваме около 85 литра паста за зъби? Мием зъбите си ежедневно, най-малко по два пъти на ден. Много от пастите за зъби на пазара обаче съдържат редица вредни съставки. Вижте кои са 7-те съставки, за които трябва да сте нащрек:

 

  1. Флуоридснимка на паста за зъби

 

Флуоридът, използван в пастите за зъби, е натриев флуорид и се счита за лекарство без рецепта от Администрацията по храна и лекарства (FDA). Всъщност от 1997 г. организацията изисква върху всички пасти и продукти за устна хигиена, съдържащи флуорид, да се поставят предупредителни етикети със следния текст: „Дръж далече от деца под 6-годишна възраст. Ако случайно погълнете повече количество, от това, което ви е необходимо за миене на зъбите, потърсете професионална помощ или незабавно се свържете с център по натравяния.“

 

Голяма част от пастите за зъби съдържат флуорид. Прекаленият прием на флуорид обаче може да доведе до състояние, наречено флуороза, което се изразява в появата на петна по зъбния емайл.

 

  1. Изкуствени подсладители

 

Сорбитол, течността, която предпазва пастата за зъби от изсъхване, е слабително, което може да причини диария при децата. Захарин, друг изкуствен подсладител, се свързва с рак на пикочния мехур и мозъчни тумори.

 

Опитайте стевия или ксилитол като алтернативи за естествени подсладители (последното е доказано, че предотвратява разпадането на зъбите чрез увеличаване на слюнката, като по този начин намалява бактериите в устата).

 

  1. Изкуствени оцветители

 

Синтетичните цветове се получават от каменовъглен катран. Само седем цвята остават в одобрения списък на FDA, всички останали са забранени. Жълтият цвят №5 се преразглежда, заради опасения, че има връзка с поява на хиперактивност, безпокойство, мигрена и рак.

 

  1. Натриев лаурил сулфат (SLS)

 

Първоначално използван за почистване на подове, натриевият лаурил сулфат е детергент, за който е известно, че предизвиква микроскопични сълзи в устата (което може да доведе до язва). Това е съставка, която прави пяната в пастата за зъби. Потърсете глициризин като по-здравословна алтернатива.

 

  1. Карагенан

 

Извличан от червени водорасли, карагенанът се добавя за уплътняване на паста за зъби, но се свързва с гастроинтестинално възпаление, язви и дори рак на дебелото черво при изследвания на лабораторни животни.

 

  1. Пропиленгликол

 

Това е основната активна съставка в антифриз и се използва за омекотяване на козметичните продукти. Свързва се с увреждане на централната нервна система, черния дроб и сърцето.

 

  1. Триклозан

 

Триклозанът се добавя към продукти за лична хигиена, за да се намали или предотврати бактериалното замърсяване. FDA забранява той да се използва в душ геловете за тяло и в сапуните. Изследванията свързват триклозана с намаляването на тиреоидните хормони и повишаването на резистентността към антибиотици, както и тумори при мишки.

 

Източник: www.earth911.com